Rakamlarla Türk ekonomisinin son 17 yılı! Ekonomist Bartu Soral değerlendirdi

Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral, Eray Çelebi’nin sunduğu Başkent Kulisi programında Türk ekonomisinin son 17 yılını ve Korona sonrası Dünyayı bekleyen gelişmeleri değerlendirdi.

Rakamlarla Türk ekonomisinin son 17 yılı! Ekonomist Bartu Soral değerlendirdi

Koronavirüs tehlikesinden sonra Dünya ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri değerlendiren Soral, “Dünyada talep durdu.Sadece yiyecek ve sağlık malzemelerine talep var. Arz aynı biçimde talep ve üretim olmayınca durdu. Aslında dünya durdu. 2001 ve 2008’de Türkiye’nin atlattığı krizlerle bunun alakası yok. 1930 krizine benziyor. Burada her şey durdu. Türkiye bu sürece çok hazırlıksız olarak girdi. Sağlık Bakanlığının pandemi yönetimi iyi. Ama ekonomik olarak baktığımda benim gördüğüm son 17 yılda Türkiye reel sektörde borçlanmış. İkincisi aldığı borçla ithalat yapmış.” dedi.

Türk ekonomisinin son 17 yılına dair verileri aktaran Soral, “Enflasyon oranında dolar değerlenmeyince yani gerçek değerinde değerlenmeyip suni olunca, dış ticarette 10 dolar kur avantajım varken maliyetler arttığı ve dolar artmadığı için ben Amerikalıya kaybetmeye başlıyorum. Benden almıyor artık. İkincisi yurt içindeki tüketici diyor ki yerliden alıyorum 15 TL, ondan alıyorum 12 TL ondan alırım diyor ve ithalat patlıyor.Türkiyede ara malı üretimi bitti, üreticiler üretmeyi bıraktı. Haksızlar mı hayır. Bu kurla Türkiye’yi 2008’e kadar biz iflas ettirdik. Üretimi bitirdik. Ne sanayici bu üretim maliyetiyle üretebilir. Sanayici olamaz tüccar olur. Uluslararası firmaların taşeronu olur. Ya da devlet garantili inşaat işine girer. Tekstil hazır giyim ve yaş sebze meyve dışında her sektörde neredeyse ithalatçı duruma geldik. “ ifadelerini kullandı.

Salgının ekonomik sonuçlarının henüz tam olarak hissedilmeyediğini dile getiren Soral, “Bankalar reel sektöre borç verdi ama reel sektör durdu.Şimdi hane halkında işssizlikler artacak. Amerika bu durumu kurtarmak için para basıyor. Ama basılan para tüketime dönmüyor. Çünkü piyasada güven kalmadı. Ne zaman biteceğini bilmiyorlar. Türkiye 2020 yılının toplamında 87 milyar TL bütçe açığı beklerken, Mart ayında sadece 43.7 milyar bütçe açığı verdi.” diye konuştu.

ulusal.com.tr

# ulusal kanal # bartu soral # Başkent Kulisi # eray çelebi