Çiftçi icranın eşiğinde

Borçlu çiftçinin bayramı zehir oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borcu olan çiftçilere 31 Temmuz'a kadar süre verildi. Borçlarının ödenmemesi durumunda icra işlemlerinin başlatılacağına dair mesajlar gitti. Çiftçiler, "topraklarımız elimizden giderken devlet seyirci mi kalacak" diye hükümete seslendi.

Çiftçi icranın eşiğinde

Aydınlık Gazetesi'nden Sibel Koç Güven'in haberine göre, üretim yapabilmek için Tarım Kredi Kooperatifleri'nden borç alan çiftçi çıkmaza girdi. Bayramı adeta zehir oldu. Kooperatif avukatlarından borçlu çiftçilere uyarı mesajları gitti.

Avukatlar, bayram boyunca üreticileri arayarak, borçların ödenmemesi ya da yapılandırma başvurularının imzalanmaması durumunda 31 Temmuz günü icra işlemlerinin başlatılacağını söyledi.

Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçiler, 14 Temmuz'da Ankara'da Tarım Bakan Yardımcısı Fatih Metin'le görüşmüşlerdi. Çiftçiler, Fatih Metin'in kendilerine haciz uygulanmayacağı konusunda söz verdiğini belirtmişlerdi.

Çiftçi Platformu Başkanı Ömer Sarı, tarım kredi tarafından önerilen yapılandırmanın çiftçiye yarar sağlamadığını söyledi. 20 binleri geçen avukat paralarının da üstlerine kaldığını belirtti.

Çiftçiler, kooperatifin özelleştirildiğini söylediler, hükümete seslendiler.

Çiftçi Platformu Başkanı Ömer Sarı konuşmasında, "Cumhurbaşkanımızdan derdimize çare olacak yeni bir yapılandırma istiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bizi azınlık olarak gösterdi. Ama sadece Amasya Büyükkızılca köyünde 450 tane hacizlik üye var. Poyraz yetkilileri yanıltıyor, çiftçilere zulüm yapıyor. Ne yazık ki bu adam hâlâ görevinin başında. Tarım Kredi Kooperatiflerine usulsüz atandığını da biliyoruz'' dedi.

Çok sayıda çiftçi borç altında. Borcu olanlar arazilerini satmaya başladı. Çiftçiler, arazilerinin yabancılara satıldığını söylüyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 2020 yılı faaliyet raporuna göre 2020 yılında 26 bin 500 çiftçi ortaklıktan vazgeçti. Kooperatifte ürün ve hayvan satışı da yıldan yıla azalıyor.

2018 yılında 8 bin, 2019'da 23 bin 700 ve 2020'de ise 26 bin 500 çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri'ni terk ederken, aktif ortak sayısı da 422 bin 526'dan 364 bin 238'e düştü. Kooperatifin aktif ortak sayısı son 3 yılda 58 bin kişi azalmış oldu.

# icra # çiftçi # Tarım # borç # ömer sarı # Tarım Kredi Kooperatifleri # Çiftçi Platformu # Çiftçi Platformu Başkanı