Şili'de 8.3 büyüklüğünde deprem!

Güney Amerika ülkelerinden Şili'de 8,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre en az beş kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası, ülkenin kıyı kesimlerinde yaşayan 1 milyon kişi tahliye edildi. Geniş bir alanda hissedilen depremin ardından oluşan tsunami dalgaları Şili kıyılarına ulaştı

Şili'de 8.3 büyüklüğünde deprem!

Güney Amerika ülkelerinden Şili, şiddetli depremle sarsıldı. Başkent Santiago yakınlarında 8,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Yerel saatle akşam 22:54"te meydana gelen depremin ardından Pasifik Okyanusu'nda tsunami uyarısı yapıldı. Ülkenin kıyı kesimlerinde yaşayan 1 milyon kişi tahliye edildi. Şili Devlet Başkanı Michell Bachelet tahliye edilenlere, rakımı yüksek bölgelerde kalmaları çağrısında bulundu.

Denizin altında meydana gelen depremin merkez üssünün Santiago'nun yaklaşık 250 kilometre kuzeybatısı olduğu açıklandı. 8,3'lük depremin ardından 6,4 ve 6,2 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sonrası tsunami alarmı verildi. Başkent Santigo'da halk panik içinde sokağa çıkıkarken Limanlarda tsunami sirenleri çalındı.

Tsunami dalgalarının yüksekliği bazı bölgelerde dört buçuk metreye ulaştı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, özellikle Hawaii'nin tsunami tehdidi altında olduğunu duyurdu.

Şili televizyonlarında yayınlanan görüntülerde, sel sularının Coquimbo ve Valparaiso bölgelerinde bazı kasabalardan aktığı gözlendi. 2010 depreminde büyük zarar gören başkent Santiago'nun güneyindeki hastane ve hapishanedekiler tahliye edildi.

Şili'deki deprem komşu ülke Arjantin'de de hissedildi. Ülkede ve Brezilya'nın güneyinde bazı binalar tahliye edildi. Şili'nin tüm kıyılarının yanı sıra Peru, ABD'nin Hawaii ve California eyaletinde ile Yeni Zelanda'da tsunami uyarıları yapıldı.

Depremde ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Çok sayıda ev ve iş yeri de zarar gördü.

Şili, sismik açıdan dünyanın en aktif bölgelerinden biri. Şubat 2010'da yaşanan 8,8 büyüklüğündeki deprem ve ardından meydana gelen tsunami sonucu 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

ulusalkanal.com.tr

# sili deprem