Galibaf'tan ABD'ye gözdağı

İran İslam Cumhuriyeti, parlamentosu olan "İslami Şura Meclisi" yeni dönemine başladı. Meclis başkanlığına ise Muhammed Bager Galibaf seçildi. Başarılı bir askeri geçmişe sahip Galibaf aynı zamanda ödüllü bir kent planlayıcısı. Anti-Emperyalist çıkışları ile tanınan yeni İran Meclis başkanı, Türk kamuoyuna verdiği ilk mesajında ise bölgesel işbirliği ve Astana vurgusu dikkat çekti.

Galibaf'tan ABD'ye gözdağı

İran İslam Cumhuriyeti'nin askeri ve siyasi tarihinde öne çıkan isimlerden Muhammed Bager Galibaf 11'inci dönem İslami Şura Meclisinin yeni başkanı seçildi.

Galibaf, 290 sandalyeli parlamento başkanlığı için yapılan seçimde, seçim oturumuna katılan 238 milletvekilinin 230'unun oyunu alarak yeni dönem İslami Şura Meclisinin başkanı oldu.

Üç kez yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan Galibaf, yeni dönemde yürütmenin başına geçen isim oldu.

Yeni görevinde kürsüden yaptığı ilk konuşmada, "İslami Şura Meclisi'nin, terörist ABD'ye karşı stratejisi, Şehit Süleymani'nin kanının intikam zincirini tamamlamaktır ve bunu ABD terör ordusu bölgeden tamamen çekilinceye dek sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İran Meclisi'nin yeni başkanı, Türkiye'ye ilk mesajını, TBMM başkanı Mustafa Şentop ile gerçekleşen telefon görüşmesinde verdi.

Galibaf görüşmede Ekonomik ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra Ankara-Tahran-Moskova'nın yürüttüğü Astana süreci çerçevesindeki görüşmelerin devamına vurgu yaparak bölgesel sorunların yine bölgesel işbirliği ile çözüleceği görüşleri ön plana çıktı.

Yeni İran parlamentosu başkanının askeri ve siyasi geçmişi ise dikkat çekici.

İran-Irak Savaşı sırasında İran Devrim Muhafızları'nın Horasan Eyaleti'ndeki Nesir 5. Karargâhı'nın komuta eden Galibaf, 1994'te İran Devrim Muhafızları'nın ekonomik kanadı olan olan Hatem-ül Enbiya Karargahı'nın komutanlığı görevini üstlendi.

1996 yılında İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan Muhammed Bager Galibaf bir dönem İran emniyet genel müdürlüğü görevini üstlendi.

6 yıl boyunca Tahran Belediye başkanlığı görevini sürdüren Galibaf, Worldmayor tarafından verilen dünyanın en iyi 8. belediye başkanı unvanını kazanmış başarılı bir belediye başkanı olarak anılmakta.

ulusal.com.tr

# abd # iran # astana