TBMM yeni askerlik sistemini ne zaman görüşecek?

İktidar ile muhalefet arasındaki uzlaşı arayışı nedeniyle Meclis'te görüşmeleri yavaş ilerleyen yeni askerlik sistemi için kritik haftaya giriliyor. İlk 2 maddesi kabul edilen teklifin görüşmelerine 18 Haziran'da devam edilecek. Bedelli askerliği kalıcı hale getirecek sistemle askerlik süresi 12 aydan 6 aya düşürülecek. Bu arada Meclis Temmuz sonunda tatile girecek.

Yüzbinlerce genç yeni askerlik sistemi için Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Kanun teklifinin yeni haftada yasalaşması planlanıyor.

11 Haziran'da Meclis Genel Kurulu'nda ele alınmaya başlanan 65 maddeli askerlik kanun teklifinin ilk 2 maddesi kabul edilmişti. Görüşmelere, 18 Haziran'da 3'üncü maddeden itibaren devam edilecek.

Bedelli askerliği kalıcı hale getirecek kanun teklifiyle askerlik süresi herkes için 6 ay olacak. 1 aylık temel eğitimin ardından isteyen bedelini ödeyip terhis olabilecek. 6 ay askerlik yapanlar ise istemeleri ve gerekli şartların oluşması durumunda 6 ay daha maaş ile askerlik yapabilecek.

Kanun yasalaştığında ise 106 bin asker terhis olabilecek. Ancak toplu terhise gelen eleştiriler nedeniyle kademeli terhis gündemde. Teklifin 5'inci maddesi Cumhurbaşkanına askerlik süresini bir katına kadar artırma ya da azaltma yetkisi veriliyor. 45'inci maddeye göre ise gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüleri askerlikten muaf tutabilecek. İktidar ile muhalefet arasında yapılan görüşmeler sonrası bu iki maddenin de değişebileceği konuşuluyor.

Bu hafta Meclis Genel Kurulu'nun yanı sıra komisyonlar da mesaide olacak. Pazartesi günü Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunması Komisyonu toplanacak. Çinli bir iş heyeti komisyonun misafiri olacak. Heyet ile Türkiye'de yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretine ilişkin istişareler yapılacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da 19 Haziran Çarşamba günü basına kapalı toplanacak. Toplantıda Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere ilişkin 2018 Yılı Raporu görüşülecek.

Bu arada Meclis'in yaz dönemi mesai takvimi de şekillenmeye başladı.

Meclis'in önünde yargı reformu için gerekli yasal düzenlemeler ile yeni eğitim sisteminin yasalaşması gibi konular da var.

ulusal.com.tr

# tbmm # yeni askerlik sistemi