HDP kapatılma sürecine girdi mi?

PKK’nın siyasal uzantısı HDP’nin kapatılmasına ilişkin tartışma hızlandı. Türk Parlamenterler Birliği Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan’ın önderliğinde başlatılan “HDP Kapatılsın” kampanyasında 10 binlerce imza toplandı. Vatan Partisi de 4 kez HDP’nin kapatılması için yargıya başvuru yaptı. Ak Parti kulislerinde de HDP’nin kapatılma aşamasında olduğu tartışılmaya başlandı. Peki, bir siyasi parti nasıl kapatılır?

HDP kapatılma sürecine girdi mi?

Terör odağı HDP’nin kapatılmasına ilişkin tartışma büyüyor.

6-8 Ekim olaylarının ardından başlatılan soruşturma HDP'nin PKK ile bağını bir kez daha gün yüzüne çıkarttı. Soruşturmada eski ve mevcut HDP Eş Genel Başkanları ile PKK'nın dağ kadrosu birlikte yer aldı. 7 HDP'li vekil hakkında hazırlanacak dokunulmazlıkların kaldırılması fezlekesi de yakında Meclis'e gelecek.

Son gelişmeler HPD'nin kapatılması beklentilerini de artırdı. Türk Parlementerler Birliği Onursal Başkanı Hasan Korkmazcan önderliğinde başlatılan “HDP Kapatılsın” kampanyası 10 binlerce imzaya ulaştı. Vatan Partisi HDP’nin kapatılması için 4 kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. MHP’den de HDP’nin siyasetten men edilmesine dönük geçmişte açıklamalar yapılmıştı. Şimdi de Ak Parti ve Meclis kulislerinde fezlekelerle birlikte HDP’nin kapatılma sürecine gireceği konuşulmaya başlandı.

Peki bir siyasi parti nasıl kapatılır? Bir siyasi parti Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerde bulunuyorsa temelli kapatılabiliyor. Partilerin nasıl kapatılabileceği Anayasa Mahkemesi’nin 68’inci maddesi ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 101’inci maddesinde yer alıyor.

Kapatma davasına ilişkin süreci başlatma yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait.

Bir siyasi partinin kapatılmasına ilişkin son sözü ise 15 üyeli Anayasa Mahkemesi söyleyebilir.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

# ak parti # hdp # vatan partisi # hasan korkmazcan # v