TCMB Başkanı Uysal'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası enflasyon beklentisini yükseltti. Yüzde 8,9 olan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,1'e çıktı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, sıkılaştırma vurgusu yaptı. Türkiye'nin dolarizasyonu azaltma adımlarından olan altına yönelim de rekor kırdı. Merkez, "Yeniden Asya" politikasına uygun adımları da atıyor. Uysal, "Çin ile swap anlaşmasını artırma gayreti sürüyor" dedi.

TCMB Başkanı Uysal'dan enflasyon açıklaması

Enflasyon tahmini büyüdü. Merkez Bankası "sıkılaştıma" mesajı verdi. Dolarizasyona azaltmak için ise altına yönelim sürüyor. Türkiye'nin ekonomisinde rota ise Asya...

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal kameralar karşısına geçti. Merkezin yılın son enflasyon raporunu sundu.

İçinde bulunduğumuz 2020 yılında enflasyon beklentisi 3,2 puan yukarı yönlü revize edildi. Yeni beklentiye göre enflasyon yüzde 12,1 olacak.

Türkiye'nin dolarizasyonu azaltma politikasında altın hamlesi ise rezerv rekoru getirdi.

Merkez Bankası politikasına ilişkin mesajlar da vardı Uysal'ın konuşmasında. "Sıkılaştırma" vurgusu yaptı.

Başkan Uysal toplantının soru-cevap bölümünde bankanın sıkılaşma eğilimi içerisinde olduğunu, politika faizi dahil gerekli tüm adımların atılabileceğini belirtti.

Başkan Uysal swap görüşmelerine ilişkin soruları da yanıtladı. Uysal bazı swap görüşmelerinde somut ilerleme kaydettiklerini, son aşamaya geldiklerini belirtti. Çin ile olan anlaşmanın daha fazla artırılması hedefleniyor.

Uysal rekor kıran dolar kuruna ilişkin gelen sorulara karşı kurda reel ya da nominal bir hedeflemelerinin olmadığını söyledi.

Ekonomist Hakan Topkurulu ise kontrollü kambiyo rejimine geçilmesini önerdi. Topkurulu, "Merkez Bankası Başkanının açıklamaları konusunda yorumum; zaman geçirmeden müdahaleci kambiyo rejimi." ifadelerini kullandı. Uzmanlar, enflasyonun tetiklenebileceğini ve önümüzdeki dönem için fiyat artışlarının yaşanabileceğini belirtiyor.

ulusal.com.tr

# Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası # enflasyon # tcmb # Murat Uysal