Türk-Metal'in MESS'e karşı büyük zaferi! İşte zam oranı...

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı açıklama ile MESS ile yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandığını açıkladı. Kavlak yaptığı açıklamada "2019-2021 dönemini kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesiyle işçilere ilk altı ay yüzde 18,49, ilk yıl toplamında ise yüzde 25,50 oranında zam yapıldı" dedi.​​

Türk-Metal'in MESS'e karşı büyük zaferi! İşte zam oranı...

Metal işçisi yüzde 18'e zamma imza attı, zafer kazandı.

Türk Metal Sendikası ile kısa adı MESS olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. Türk Metal, üç yıllık sözleşme ve esnek çalışma gibi dayatmalarına izin vermedi.

Sözleşmenin ilk 6 ayı için yüzde 18.49 oranında zamma imza atıldı. İkinci altı ay için ise enflasyon farkı artı yüzde 6 maaş zammı verilecek. Böylece birinci yılın sonunda yüzde 25,50 oranında zam yapılmış olacak. İşverenin kaldırmak istediği tamamlayıcı sağlık sigortası da uygulanmaya devam edilecek.

1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 12 liranın altında olan saatlik ücretlere, 12 lirayı geçmeyecek şekilde 30 kuruş da iyileştirme alındı.

Öte yandan sözleşmeyi masada yetkili sendika Türk Metal ve Öz-Çelik İş Sendikası imzalarken, Birleşik Metal İş Sendikası imza atmadı.

Toplu İş Sözleşmesi kapsamında Türk Metal işçi ücretlerine ilk altı ay toplamda yüzde 26.28 zam talep etmişti.

Sözleşme Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik ve Bosch gibi işyerlerini kapsıyor. Yaklaşık 120 bin metal işçisinin mali ve sosyal haklarını ilgilendiriyor.

7 Ekim 2019'da başlayan görüşmeler iki gündür süren toplantıların ardından sonuçlandı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı açıklamada metal işçisinin bir kuruşunu bile masada bırakmadıklarını söyledi.

Sözleşme görüşmeleri, MESS’in üç yıllık sözleşme, esnek çalışma ve düşük zam dayatmasında bulunması nedeniyle tıkanmıştı. Sendikalar ise grev kararı almıştı.

İşçiler, Bursa ve Gebze'de büyük mitingler düzenlemişti. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler 5 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlandığını duyurmuştu.

ulusal.com.tr

# zam # mess # Türk Metal