Erdoğan dokunulmazlıklarla ilgili düzenlemeyi onayladı

800 fezleke dosyası işleme koyulacak, 152 milletvekili için yargı yolu açılacak. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan onayladı. Resmi Gazete’de yayımlanan yasayla, fezleke dosyası bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Böylece milletvekilleri hakkında yargı yolu açıldı. Dosyalar 15 gün içinde yargıya ulaştırılacak.

Erdoğan dokunulmazlıklarla ilgili düzenlemeyi onayladı

Yasa onaylandı, hakkında fezleke dosyası bulunan milletvekillerine yargı yolu açıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifini onayladı. Yasa Resmi Gazete'de de yayımlandı.

Yasayla, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Karma Komisyon ve Meclis Bakanlığı'nda bulunan 152 milletvekiline ait 800 fezleke dosyası işleme koyulacak.

15 gün içinde Adalet Bakanlığı'na gönderilecek dosyalar, daha sonra ilgili savcılıklara iletilecek.

Savcılar, dosyaları suçlara göre inceleyecek, suçlanan milletvekilini ifadeye çağıracak. Savcı delilleri yeterli görürse dava açacak ve suç niteliğine göre isterse mahkemeden tutuklama talep edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili 1 yıldan fazla ceza alırsa da vekilliği düşecek.

29'u AKP, 57'si CHP, 55'i HDP, 10'u MHP ve biri bağımsız olmak üzere 152 milletvekilinin dosyası bulunuyor.

HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka'nın ise 5 fezlekesi var.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ait 87 dosya bulunuyor. Dosyaların büyük bir çoğunluğu da terörle ilişkili.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ait 37, MHP Lideri Devlet Bahçeli hakkında da 10 dosya bulunuyor. AKP Genel başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın ise fezlekesi yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasa üzerindeki görüşünü bildirmesi için Anayasa'nın tanıdığı 15 günlük bekleme süresini sonuna kadar kullanması muhalefetin tepkisini çekmişti.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaparak yasayı iptal ettirmek isteyen CHP Milletvekili Fikri Sağlar, imza toplamaya başladı. Sağlar'a gerekli 110 milletvekili imzası için ilk destek CHP Milletvekili Eren Erdem'den geldi.

ulusalkanal.com.tr

# recep tayyip erdoğan # dokunulmazlıklar # onay