CENTCOM'da Votel dönemi sona erdi

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, görevini Kenneth McKenzie'ye devretti. Geçen aralık ayında ifade verdiği ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin onayladığı McKenzie'nin rütbesi de korgenerallikten orgeneralliğe yükseltildi. McKenzie, senatoda yaptığı konuşmada İran'ın ABD için 'uzun dönemde en önemli tehdit' olduğunu söylemişti

CENTCOM'da Votel dönemi sona erdi

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, törenle görevini ABD Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Direktörü Orgeneral Kenneth McKenzie'ye devretti. CENTCOM görevi için McKenzie ile birlikte Korgeneral Richard Clarke de düşünülüyordu.

Üç yıldır CENTCOM Komutanlığı yapan Votel'in McKenzie'ye görevi devretmesi nedeniyle CENTCOM Karargahının bulunduğu Florida'nın Tempa kentinde tören düzenlendi.

Törene, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın yanı sıra, çok sayıda üst düzey sivil ve askeri yetkili katıldı.

Votel, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2014'te ABD Özel Harekat Komutanlığına, 2016 yılında ise yine Obama tarafından CENTCOM Komutanlığına atanmıştı.

McKenzie ise 2008'de Obama'nın Pentagon'daki yönetim değişikliği sonrası geçiş takımının başında yer almıştı.

Kısa bir süre Afganistan'a giden McKenzie, CENTCOM Strateji, Plan ve Politika Direktörü olarak görev yaptı.

CENTCOM Deniz Piyadeleri Komutanlığı da yapan McKenzie, en son ABD Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Direktörü olarak görev yapıyordu.

ORTADOĞU'YA BAKIŞ

1957 yılında Alabama'nın Birmingham kentinde doğan McKenzie son olarak ABD Genelkurmay Başkanlığı Basın Operasyonları Direktörü görevini yürütüyordu. McKenzie, Votel'in görevine geçmesiyle beraber rütbesi Korgenerallikten Orgeneralliğe yükseltildi.

McKenzie, geçen Aralık ayında görev değişikliği nedeniyle Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne ifade verdi.

McKenzie, ifadesinde Rusya'nın Suriye'de S-400 füze sistemini aktifleştirmesinin, ABD ve Suriye'de uçuş yapan koalisyon ortaklarını tehdit edeceğini söyledi.

McKenzie, Suriye'ye ilişkin değerlendirmelerinde Rusya'nın Suriye'de S-400 füze savunma sistemlerini aktifleştirme sürecini yakından takip ettiklerini belirtti.

Kenneth McKenize, "S-400'ler aktif hale geldiğinde bize ve Suriye'de uçuş yapan koalisyon ortaklarımıza yönelik tehdit artacaktır" ifadesini kullandı.

AFGANİSTAN'I 'ÇIKMAZ' OLARAK NİTELENDİRDİ

Korgeneral McKenzie, Afganistan'a ilişkin olarak da "Sahadaki operasyonel askeri durumun genel olarak çıkmazda olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Taliban ile Afgan hükümeti arasında barış görüşmelerine işaret eden McKenzie, "Denklemde şu anda daha önce elimizde olmayan bir unsur var. Uzlaşı ve çatışmaların durdurulması hedefleniyor" dedi.

ABD'li komutan, Afganistan'da 20 bin civarında Taliban mensubu bulunduğunu ifade ederek, "Taliban'ı ikna etmek önemli, bizim çıkmazda olduğumuz kadar onlar da (Taliban) çıkmazda. Sahadaki kuvvetlerin faaliyetlerinden dolayı zafere giden bir yol bulamayacaklar" diye konuştu.

Kenneth McKenzie, Afganistan’ın doğusundaki IŞİD uzantılarına dikkat çekerek, ülkedeki IŞİD mensubu sayısını "yüzlerce" diye nitelendirdi. McKenzie, IŞİD'in Suriye'de de yakın zamanda bitmeyeceğini ve IŞİD türevlerinin saldırılarının devam edeceğini iddia etti.

'İRAN EN ÖNEMLİ TEHDİT'

ABD yönetiminin, Suriye'nin doğusunda “istikrar” ve “tekrar inşa” için sağlanması planlanan fonu durdurmasına ilişkin bir soruya da yanıt veren McKenzie, ABD'nin oradaki kazanımlarını koruması için "bölgede iş birliği yaptığı yerel güçlere maddi destek sağlaması gerektiğini" savundu.

Kenneth McKenzie, aynı zamanda İran'ı ABD için Ortadoğu'da "uzun dönemde en önemli tehdit" olarak tanımladı.

McKenzie, "(İran tehdidi) Bizi imha edecek Rusya tehdidinden veya bizi önemli ölçüde yaralayacak Çin tehdidinden daha aşağı bir tehdittir ama İran'ın da kabiliyeti var. Bunu da bölgede her gün kötü amaçlarla suistimal ediyorlar" diye konuştu.

# abd # iran # suriye # ırak # Afganistan # ortadoğu # CENTCOM # votel # mckenzie