İranlı stratejist Muhammed Rıza Tekavi Ferd: ''Bölgesel birliğin temelini oluşturabilir''

Karabağ Zaferi'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından yapılan Altılı platform çağrısı bölgede heyecan yarattı. İranlı stratejist Muhammed Rıza Tekavi Ferd bölgesel ittifak çağrısını Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Tekavi Ferd, bölgesel işbirliğinin Barzani referandumu, Astana gibi konularda somut başarılar kazandırdığını söyledi.

İranlı stratejist Muhammed Rıza Tekavi Ferd: ''Bölgesel birliğin temelini oluşturabilir''

Haber: Yakup Aslan

Bölge başkentleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in; Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve kabul etmesi durumunda Ermenistan'dan oluşacak "altılı platform" çağrısı, önemli bir diplomasi hamlesi olarak değerlendiriyor.

Bu tarihi ittifak çağrısı Tahran tarafından da önemsendi, İran Dışişleri bakanı Cevad Zarif, muhattap ülke başkentlerini birer birer dolaştı.

Altılı platform önerisini Ulusal Kanal'a değerlendiren İranlı stratejist Muhammed Rıza Tekavi Ferd, bölgesel işbirliğinin Barzani referandumu, Astana gibi konularda somut başarılar kazandığına dikkat çekti, Tekavi Ferd, oluşacak platformun önümüzdeki dönemde daha da kapsayıcı ve genişlemeye müsait bir birlikteliğin temelini oluşturacağına dikkat çekti.

Bölge insanının bu doğal ittifaka hazır olduğuna dikkat çeken İranlı stratejist, ittifak iradesinin bölgede zaten var olduğunun altını çizdi.

Bölgesel diplomasinin zamanı geldi hatta geçiyor diyen Tekavi Ferd, bu ittifak bölge ülkelerinin hepsinin konumunu güçlendirecek bir hamle olacağını vurguladı.

Ferd, ''Dışişleri Bakanları bölge dışına odaklanmak yerine bölgeye yönelmeli. Onlar yakın ve güçlü ilişkiler için komşular ve yer değiştirmeyen dostların hem ekonomide hem siyasi olarak odaklanılması gerektiğini göz önünde bulundurmalı. Bölgesel birliktelik başta bölge ülkelerini çok kutuplu dünya düzeninde stratejik anlamda çok önemli bir konuma getirecek bir başlangıç olması bakımından çok önemlidir. Altılı platform çağrısı değerli ve önümüzdeki dönemlerde daha da kapsayıcı ve genişlemeye müsait bir birlikteliğin temelini oluşturacak önemdedir'' dedi.

# iran # Azerbaycan # aliyev # cumhurbaşkanı # barzani # astana # dışişleri bakanları # altılı platform