Milli projeler Balyoz altında kaldı

TSK’nın 1993’te millileşme adımıyla başlattığı MİLGEM, Milli Kripto Sistemi, Milli Uçak ve Milli Sonar Sistemi gibi projeler, ilgili komutanların hapsedilmesi yüzünden yarım kalma tehlikesiyle karşı karşıya

Milli projeler Balyoz altında kaldı

Türk Silahlı Kuvvetleri, 1993’te başlattığı millileşme adımlarında 2010’lara kadar önemli adımlar attı. MİLGEMProjesi, Milli KriptoSistemi, Milli Uçak, Milli Yazılım Sistemi, Milli Torpido Sistemi, Milli Sonar Sistemi ile kendi projelerini yapmaya başladı. Ancak, 2007 yılında Ergenekon tertibiyle başlayıp, Balyoz’la en üst noktaya varan Amerika merkezli TSK’yı tasfiye süreci, millileşme adımlarını neredeyse bitirdi. Bu projelerde görev alan komutanlar TSK’yı hedef alan davalarda tutuklandı, ağır hapis cezalarına mahkum edildi.

Bütçeler kullanılamıyor çünkü...

Deniz ve Hava Kuvvetleri’ndeki milli projelere ayrılan bütçeler kullanılamıyor çünkü projelerde görevli mühendis subay ve generaller tertiplerle cezaevlerine atıldı. 9 Ekim’deki Yargıtay kararıyla 16 yıl hapis cezası onanan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Beyazıt Karataş, TSK’nın insansız hava araçları projelerinde de kritik görevdeydi. TAI’de modernize edilen ve ardından operasyonlara gönderilen F-16’ların test pilotu 48 yaşındaki Tuğgeneral Kubilay Baloğlu da 16 yıl ceza aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yazılımlarında görev alan emekli Korgeneral Rasim Arslan ve Albay Yusuf Volkan Yücel de 16 yıl ceza aldı. Yargıtay kararıyla tahliye olan eski Havelsan Genel Müdürü Faruk Yarman da Ulusal Yargı Ağı Projesi’ni (UYAP) ve Türk savaş pilotlarının eğitimini sağlayan simülatör projelerini üretti.

TÜBİTAK’ın parlak isimlerine casusluk suçlaması

“Askeri Casusluk ve Şantaj” davasında tutuklanan sivil ve asker subayları çoğu milli projelerde görev alıyor. Milli projelerin korunmasını elektronik sinyal güvenlik sistemiyle koruyan TÜBİTAK Güvenlik Müdürü Yücel Çipli’ye casusluk suçlaması yöneltildi. TÜBİTAK’ın Kriptoloji Uzmanı Merdan Metin de aynı davada hedef alınan isimlerdendi. İzmir Askeri Casusluk davasında da Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Başkanı Albay Mustafa Civelek ile çok sayıda mühendis tutuklandı.

Aydınlık

# Balyoz # proje # kripto # milgem # mili # sistemi