Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan AP raporuna sert tepki: "Bağlayıcı olmayan tavsiye kararını tümüyle reddediyoruz"

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye karşıtı tasarısı, Genel Kurul'da yapılan oylama ile kabul edildi. Bağlayıcılığı olmayan tasarıda, Türkiye'ye yaptırım uygulanması, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması ve Kapalı Maraş kararında geri adım atılması talep edildi. Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'nun tavsiye kararına tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Tümüyle reddediyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan AP raporuna sert tepki: "Bağlayıcı olmayan tavsiye kararını tümüyle reddediyoruz"

Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı Türkiye karşıtı tasarı Genel Kurul'da yapılan oylama ile kabul edildi. Türkiye'ye yaptırım tehdidi içeren tavsiye kararına, Türkiye'den ret açıklaması geldi.

Bağlayıcılığı olmayan ortak karar tasarısında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinde geri adım atması bekleniyor. Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hakları hedef alınıyor. Kabul edilen taslak raporun başlığı ise, " "Türkiye'nin yasa dışı eylemleri sonrasında Maraş'ta artan gerilim ve müzakerelerin yeniden başlamasına duyulan acil ihtiyaç"...

Taslakta, Maraş'ın açılması "Türkiye'nin yasa dışı faaliyeti" olarak adlandırılırken, Türk askerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumuriyeti'nden çekilmesi talep edildi. Adadaki tek çözümün ise "federasyon" olduğunun altı çizildi. Türkiye'nin iki devletli çözüm çağrısından duyulan "üzüntü" dile getirildi.

Avrupa Parlamentosu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasına da karşı. Kabul edilen tavsiye kararında, AB ülkelerine, "üçüncü ülkelerin adada Rum tarafı dışında bir devleti tanımasına" karşı çıkması çağrısı yapıldı.

Türkiye, Avrupa Parlamentosu raporuna sert tepki gösterdi. Açıklama, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'dan geldi.

Sözcü Aksoy, "AP Genel Kurulunun, ülkemiz ve KKTC hakkında kabul ettiği bağlayıcı olmayan tavsiye kararını tümüyle reddediyoruz." ifadesini kullandı.

ulusal.com.tr

# türkiye # Avrupa Parlamentosu # KKTC # dışişleri bakanlığı # Hami Aksoy