Dershaneler savaşının iç yüzü

Başbakan Erdoğan ve F Tipi örgüt arasındaki 'dershaneler' savaşının ardında 'dosya pazarlığı'nın yattığı iddia ediliyor

Dershaneler savaşının iç yüzü

Başbakan Tayyip Erdoğan ile F Tipi örgüt arasında yaşanan “dershaneler” savaşının arkasında “dosya pazarlığı” olduğu öne sürüldü. Hükümetin F tipi örgütün elindeki arşivlerden endişeli olduğu, seçim öncesinde bu arşivin ortaya çıkmaması için F tipi örgüt açısından “kritik” önemdeki dershaneleri gündeme getirdiği bildirildi. Erdoğan’ın dershaneler konusunda “geri dönüş yok” tavrının da Erdoğan ve çevresi açısından “yakacak arşiv”le bağlantılı olduğu vurgulandı.

Aydınlık AKP ve F tipi örgüt arasındaki kavganın asıl nedenini araştırdı. AKP ve F tipi örgüt arasındaki kavgaya yakından şahit olan resmi ve siyasi kaynaklar, AKP’nin iktidara gelmesinden sonra yaklaşık 8-9 yıl istihbarat tekelinin F tipi örgütte olduğunu dikkat çektiler. Bu süre zarfında F tipi örgütün Başbakan Erdoğan ve yakın çevresini denetim altına almak amacıyla “önemli ve el yakacak” bir arşiv oluşturduklarını ifade ettiler. Kaynaklar bugüne gelen süreci şöyle özetlediler:

Hanefi Avcı ve sonrası

AKP iktidara geldikten sonra F tipi örgüt esas olarak üç kurumda yoğunlaştı. Emniyet, yargı, TSK. Özellikle emniyet istihbarat çok önemli. Ülke çapında en etkin istihbarat, emniyet istihbaratı. Önce emniyet istihbaratı teknik olarak kuvvetlendirildi. AKP öncesinde ve sonrasında halen cezaevinde olan Hanefi Avcı da görevde bulunduğu dönemde bu konuda önemli rol oynadı. Avcı daha sonra F tipi örgütle yolunu ayırdı. Yaşananlara müdahale etmeye kalkınca başına gelmeyen kalmadı. Yazdığı kitabın sonundaki yaklaşık yüz sayfalık bölüm her şeyi açıklıyor.

Başbakanlık koruması bile F Tipi'nin kontrolündeydi

Başbakan Erdoğan’ın koruma ekibi bile F Tipi örgütün elindeydi. Sık sık “suikast” senaryoları üreterek Başbakanın güvenini sağladılar ve Başbakanlığa yerleştiler. Durum o hale geldi ki F tipi örgütten olmayanlar Başbakanlık koruma ekibine yaklaştırılmadı. Bu arada Erdoğan ve yakın çevresi hakkında önemli bir arşiv oluştu.

Başbakan geç kaldı

Başbakan durumu anladığında geç kalmıştı. O kadar malzeme verildi ki kıpırdayacak hal kalmadı. Daha sonra olaya müdahale edildi. Ekibin başındaki kişi mecburen, fazla konuşmasın diye bir ile emniyet müdürü yapıldı. Hatırlayın görevden alınan ekip masalarını boşaltırken silahlı baskına uğramıştı. Hem de çocuğunun gözü önünde. ‘Belge kaçırıyordu’ dendi. Bu olay bile yaşananların boyutunun göstergesi. Başbakanın odaları tamamen söküldü, böcek arandı.

Erdoğan’ı yakacak arşiv

F Tipi örgüt emniyete kayıtlı ve kayıtsız dinleme ve izleme araçlarıyla çok geniş bir arşiv oluşturdu. Erdoğan ve yakın çevresini hedef alan bu arşiv için “Erdoğan’ı ve yakın çevresini yakacak arşiv” vurgusu yapılıyor. Bu arşivin nerede saklandığı sır. Seçim öncesi parça parça ortaya çıkmasından endişe ediliyor.

Dershane kavgası 'dosya'lar için Erdoğan ve yakın çevresi F tipi örgütün elindeki dosyaları etkisiz kılmak için dershaneler konusunu gündeme getirdi. Erdoğan ve çevresi dershanelerin F tipi örgüt için ne anlama geldiğini biliyor. Bu aynı zamanda örgütün diğer alanlarına da “dokunma” anlamına geliyor.

Cemaat Emniyet'in arşivini çaldı

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesi 29 Haziran 2013 tarihli manşetiyle Fethullah Gülen Cemaati’ni Emniyet İstihbaratı’nın arşivini çalmakla suçlamıştı. Dün “Emniyet arşivi klonlandı mı?” manşetiyle çıkan Star, sadece istihbarat arşivinde bulunabilecek bilgi ve belgelerin basına nasıl yansıdığını gündeme getirdi. Gazete, “İstihbarat uzmanları servis edilen bilgilerin sadece Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın arşivinde bulunabileceğine dikkat çekerken sorumsuz kullanımın milli güvenlik sorununa yol açabileceğini belirtiyorlar” dedikten sonra sorumluları da işaret eden ifadeler kullanıyor. Bir süre önce Emniyet İstihabarat Daire Başkanlığı’nda üst düzey yönetimin görevden alınarak yeni atamalar yapıldığı hatırlatılıyor. Emniyet İstihbarat’taki F-Tipi yapının etkinliği bilinen bir gerçek. Son olarak Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gizli görüşmeler ve fişlemeleriyle ilgili gizli bilgilerin ve MİT Kanun Taslağı’ndaki değişikliğe ilişkin haberlerin Taraf gazetesinde yayınlanmasına da dikkat çeken Star, bilgilerin servis yoluyla ulaştırıldığını vurguladı.

Aydınlık

# AKP # fethullah gülen # cemaat # bülent arınç # erdoğan # parti # Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı