Aydınlık'a engel!

Gazetecilik mesleğinde 20 yılını dolduran gazetecilerin sürekli basın kartı almaları engellendi.

Gazetecilik mesleğinde 20 yılını dolduran gazetecilerin sürekli basın kartı almaları engellendi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü(BYGEM) tarafından gazetecilik mesleğinde 20. yılını dolduran gazetecilere hak olarak tanınan sürekli basın kartı verilmesi engellendi. Aralarında Aydınlık gazetesi yazarı Şule Perinçek'in de bulunduğu 94 kişilik gazeteci listesi, 4 Aralık 2014 tarihinde toplanan Basın Kartı Komisyon üyeleri tarafından oy çokluğu/oy birliği ile alınan kararı, BYEGM'ne yeni atanan Genel Müdür Cemallettin Haşimi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin engellendi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve BYEGM Basın Kartı Komisyonu Üyesi Atilla Sertel Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada şunları ifade etti.

"İktidar bazı gazetecilerden rahatsız olabilir"

4 Aralık 2014 tarihli basın kartı komisyon toplantısında biz 94 gazetecinin tümüne oy çokluğu ve oy birliği ile onay verdik ve imzaladık. Ancak yeni atanan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne atanan Cemallettin Haşimi onaylamadı. Ben 7 yıldır BYGEM Sarı Basın Kartı komisyon üyesiyim ilk kez böylesi bir durum ile karşılaştım. Genel Müdürün bir bürokrat olarak görevi Basın kartı Komisyonu'nun imzaladığı gazetecilerin listesini onaylamak. Aralarında sayın Şule Perinçek'in de bulunduğu 94 kişilik listeye baktığımızda Atatürkçü, muhazakar ayrımı yapılmadan hepsine ret verildiğini görüyoruz. Öyle görünüyor ki iktidar bazı gazetecilerin sürekli basın kartı almasından rahatsız olabilir.

Türkiye'de 41 yıldır gazetecilik yapan gazeteci yazar Şule Perinçek, BYGEM Genel Müdürü Cemallettin Haşimi'nin kararını şiddetle kınadı. Perinçek Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada, " Sürekli Sarı Basın Kartı almak için yerine getirilmesi gereken bazı koşullar var. Bunlar yönetmelikte belli. Ben 41 yıldır bu ülkede gazetecilik faaliyeti ile hayatımı kazandım. Son 26 yıldır da köşe yazarlığı yapıyorum. Türkiye'de az sayıda köşe yazarlığı yapan kadın yazarlardan biriyim. Aynı zamanda gazetecilik anlayışı ve kültürüne önemli katkıda bulunmuş bir gelenekten geliyorum. O nedenle Sürekli Sarı Basın Kartı taşımayı hak ediyorum. Gazeteciler siyasi açıdan kimseyle aynı fikirde olmak zorunda değiller. Dolayısı ile bu kararı yönetmelikte yazılı kurallar çerçevesinde vermek zorundalar. Bu konularda keyfi hareket edilemez ve bu kararı kabul etmiyorum" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise daha önce buna benzer bir durumun yaşanmadığının altını çizdi.

Basın Konseyi'de dün öğlen saatlerinde yaptığı yazılı açıklama ile hak gaspını protesto etti. Açıklamada, " Basın Kartı Komisyonu’nun kararıyla sürekli basın kartı almaya hak kazanan 94 gazeteciye, sürekli basın kartlarının teslim edilmemesi en net biçimde ayrımcılıktır" ifadelerini kullanarak, "Bir aydır kartlarını alamadıkları için kuruma başvuran gazetecilerin, sürekli basın kartları hangi gerekçelerle verilmemiştir?" sorusunu BYEGM'ye yöneltti.

Gökhan ÇELİK

www.ulusalkanal.com.tr

# şule perinçek # turgay olcayto # Atilla Sertel