Kamuda 35 milyarlık tasarruf

Kamuda 35 milyar liralık tasarruf paketi hazırlandı. Araç kiralamaya üst sınır kuralının sürdüğü plana göre, kamunun yeni bina yapımı acil ihtiyaç dışında durduruldu. Mal ve hizmet alımı da tek elden yürütülecek.

Tasarruf paketi hazırlandı. 35 milyarlık tasarruf bekleniyor. Paket, ekonomik sıkıntılar ve dövizdeki dalgalanmalara karşı önlem olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alınan bakanlar kurulu kararı uyarınca diğer bakanlıklarla konuşarak bir dizi tasarruf tedbiri geliştirdi. Kamuda yüzde 30'a varan tasarruf hedefiyle yapılan çalışma çerçevesinde özellikle bu yılki cari harcamalar üzerinden sıkı bir takip yapılacak. Çerçevesi duyurulan Orta Vadeli Plan'a göre; 2018 yılının geri kalan bölümünde 35 milyar lira tasarruf öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan iki ayrı kararnameyle "Hazine Tek Hesabı"nın işleme koyuldu. Yani kamu kaynakları tek elde toplanacak. Bu hesapla Hazine'nin Ağustos ayında 2,3 milyar lira daha az borçlanma yapması planlandı.

Kamu kurumlarındaki araç alım ve kiralamaya yönelik tasarruflar da gündemde. Güvenlik ve acil müdahale araçları hariç 2018 yılında satın alma ve kiralama işlemlerine izin verilmiyor. Araç kiralamaya da üst sınır getirildi. Acil ve zorunlu hallerde Bakanlar Kurulu kararı alınmak suretiyle araç alınabiliyor.

Tasarrufa yönelik mal ve hizmet alım giderlerinde yapılabilecek tasarruflar da tek tek tespit edilecek. Artış eğilimi yüksek olan kamu harcamalarına ilişkin esaslar gözden geçirilecek. Bunlara ilişkin maliyet ve etkinlik analizleri yapılacak.

Kamuda bina harcamalarında kesintiye gidiliyor. Zorunlu durumlar haricinde kamu hizmet binası yapımına izin verilmeyecek. Acil ihtiyaç olmayan bina yapım ihaleleri durdurulacak. Mevcut binaların ekonomik ömürlerini ve kullanım verimliliğini arttıracak standartlar getirilecek.

ulusal.com.tr

# Kamu # tasarruf