Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe görevinden istifa etti

Ordunun istifaya zorladığı Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe, görevden çekilmeyi kabul etti. Bu arada Zimababve Parlamentosu, 37 yıldır iktidarda bulunan Mugabe hakkında görevi kötüye kullanma suçundan dava açma kararı aldı.

Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe görevinden istifa etti

Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe görevinden istifa etti.

Zimbabve Parlamento Sözcüsü Jacob Mubenda, Mugabe'nin istifa ettiğini duyurdu.

Parlamento Sözcüsü, Mugabe'nin istifasına ilişkin kendisine bir mektup gönderdiği iletti. Sözcü, Devlet Başkanının söz konusu mektupta "Ülkede sorunsuz bir şekilde iktidar değişikliğinin sağlanabilmesi için görevinden istifa ettiğini yazdığını" belirtti.

Mektupta "Ben, Robert Gabriel Mugabe, Zimbabve Anayasası'nın 96. maddesi uyarınca istifamı resmen sunmaktayım." ifadelerin yer aldığı kaydedildi.

Açıklamanın ardından parlamento çevresinde toplanan halk, sevinç gösterilerinde bulundu.

Bu arada Zimababve Parlamentosunda yapılan oturumda, 37 yıldır iktidarda bulunan Mugabe hakkında, görevi kötüye kullanma suçundan dava açılması kararı alındı.

Zimbabve'de iktidar partisi, Mugabe'nin liderliğini feshetmişti. Sabrından dolayı 'timsah' lakabını alan eski başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa, partinin yeni başkanı ve 2018 seçimlerindeki adayı olarak seçilmişti.

Eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden alarak yerine kendi eşini getiren Mugabe, askeri müdahale ile ev hapsine alınmıştı.

Mugabe dün televizyondan gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında istifasına dair bir şey söylememiş ancak konuşmasında "Ordu yönetimi ele geçirerek ve beni ev hapsine alarak yanlış bir şey yapmadı" açıklamasında bulunmuştu.

ulusal.com.tr

# zimbabve