Torba Yasa kabul edildi

Çalışma hayatını büyük ölçüde değiştirecek düzenlemeler Torba Yasa ile meclis alt komisyonundan geçti. AKP, işçi haklarını geriye götüren bazı maddelerden geri adım attı. Yasada; madenciler ve taşeron işçiler için büyük değişiklikler var. İşte madencinin çalışma saatinden taşeron işçinin yıllık izin hakkına o düzenleme...

Sendikalar sayısız eylem yaptı, işçiler iş bıraktı. Madenciden taşeron işçiye, çalışma hayatını büyük ölçüde değiştirecek Torba Yasa, meclis alt komisyonundan geçti. AKP, işçi haklarını geriye götüren bir çok maddede geri adım attı.

Soma faciasının ardından torba yasa, maden işçilerine yönelik bir çok düzenleme getiriyor.

Madenciler ve taşeron işçilere yönelik bazı düzenlemeler de yapıldı.

- Soma'daki maden faciasında ölenlerin yakınlarından bir kişi kamuda istihdam edilecek.

- Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her türlü borçları silinecek.

- Yer altı maden işçilerinin yıllık ücretli izinleri 4'er gün artırılacak.

- Taşerona verilecek işler Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.

- Taşeron işçilere, taşeron işveren değişse dahi, aynı işyerinde çalıştığı süre gözetilerek yıllık izin kullanma hakkı tanınacak.

- Kamuda çalışan taşeron işçi, taşeron işveren dağişse dahi, aynı kamu kurumunda çalıştığı süre dikkate alınarak kıdem tazminatı alabilecek.

Düzenleme bu haliyle bile bir çok olumsuzluk içeriyor. Özel sektörde çalışan yüz binlerce taşeron işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için herhangi bir düzenleme yok. Öte yandan taşeronun önünü açacak bir madde hala korunuyor.

Haber: Hatice KARA

Kamera: TANSEV KARA

ulusalkanal.com.tr

# AKP # tbmm # işçiler # torba yasa # taşeron # madenciler