Astsubaylara "Mao'nun askerleri" diyen general kim?

Astsubaylara "Mao'nun askerleri" diyen general kim?

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur’un astsubaylar için “Mao’nun askerleri” dediği ortaya çıktı

Aydınlık gazetesi yazarı Oktay Yıldırım, Kaynak Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Astsubay hakkında her şey”de 1970’li yıllarda maaş ve özlük haklarında iyileşme yapılması için hak arayışına giren astsubayların eşleriyle birlikte düzenledikleri yürüyüşleri anlattı.

Eylemlere katılımın astsubaylar için yasak olduğunu belirten Yıldırım, yürüyüşü astsubayların eşleri ve çocuklarının gerçekleştirdiğini yazdı. Yıldırım kitabında, “Kadınlar yürürken eşleri o sırada özellikle görev verilerek kışlada bırakılmamışsa kaldırımdan korteji izliyorlardı” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur’un astsubayların düzenlediği eylemlerle ilgili sarf ettiği “Mao’nun askerleri” sözlerine de yer verdi.

Oktay Yıldırım’ın Kaynak Yayınları’ndan çıkardığı “Astsubay hakkında her şey” adlı yeni kitabındaki ilgili bölüm şöyle:

Özellikle 1961'den sonra subayların maaş ve özlük haklarında gözle görülür bir iyileşme olduğu halde bu astsubaylara yansımamıştır. 1970 Mayıs'ında hazırlanan Devlet Personel Kanunu tasarısı ise bardağı taşıran son damla oldu.

Bu tasarıdaki düzenlemelere göre astsubayların maaşları asteğmenlerin bile altına iniyor, rütbe terfi sisteminde yapılan değişiklikler büyük hak kayıplarına neden oluyordu. Belirtmeliyim, Devlet Personel Kanunu'ndan şikâyetçi olan sadece astsubaylar değildi, diğer devlet memurları, öğretmenler, polisler, üniversite öğretim üyeleri… Neredeyse bütün kamu görevlileri sokaklara dökülerek hakkını aramaya çalışıyordu

Elbette dönemin siyasi çalkantıları arasındaki koşullarını göz ardı etmemek gerekiyor. Astsubayların da hak arayışları işte bu ortamın yönlendirmesiyle herkes gibi sokaklara taşmıştır. Başka nasıl olabilirdi ki?

Ama bir sorun vardı, yasaktı sokak eylemine katılmak.

Bu nedenle astsubaylar değil ama eşleri çıktı sokağa. Eylemden önce haberdar olan birlik komutanlarının personele baskı yapmaları bir şeyi değiştirmedi. İlk tepki 16 Mayıs 1970'de Malatya'daki astsubay eşlerinden geldi. Kucaklarında çocukları ve ellerinde Türk bayraklarıyla sessizce yürüyüp Atatürk anıtına çelenk koydular. Malatya'da kalmadı, 23 Mayıs'ta eşzamanlı olarak Ankara ve Siirt'te, ardından, İzmir, Konya, Van, Kayseri, Hadımköy, İstanbul ve İskenderun'da da gösteriler yapıldı. Toplamda binlerce kadın sokaklardaydı. Kadınlar yürürken eşleri o sırada özellikle görev verilerek kışlada bırakılmamışsa kaldırımdan korteji izliyorlardı.

İstihbarat herkesi fotoğraflıyordu. Bazı yürüyüşlere polis müdahale etti. Tutuklananlar, ordudan atılanlar, sürgün edilenler oldu.Havacıyı karacı yaptılar bazen…

Oysa kadın, çocuk yapmaya çalıştıkları tek şey Atatürk anıtına ulaşıp çelenk koymak ve bu şekilde seslerini duyurmaktı. Birliklerdeki astsubaylar da bir yandan dilekçelerle yapılan haksızlığın giderilmesi için çalışırken, diğer yandan işleri yavaşlatıyordu. Özellikle Hava Kuvvetleri'nin bazı birliklerinde bazı uçuşlar yapılamaz hale gelmişti.

Sonunda astsubayların maaşlarında dar kapsamlı bir iyileştirme yapıldı ama rütbe terfi sisteminde yapılan değişiklikten geri adım atılmadı. Çok sayıda astsubay bu olay nedeniyle ordudan atıldı.

Basının geniş yer ayırdığı bu mücadelenin lokomotif örgütü, şimdiki TEMAD'ın karşılığı olan TEMAY (Türkiye Emekli Malul Müstafi Astsubaylar Yardımlaşma Cemiyeti) idi.Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur'un, protesto eylemlerine katılanları "Mao'nun askerleri" diye nitelemesine karşılık astsubay eşleri, "hiçbir ideolojinin tesirinde olmadıkları" yönünde bir açıklama yapmışlardı. İşin tuhaf tarafı, bundan yıllar sonra kendi hatıratını yazacak olan Muhsin Batur'un, pilotaj okulunda kendisini eğiten astsubaylardan büyük bir saygı ve sitayişle söz etmesiydi. Ama kitabın diğer bölümlerindeki yaklaşımı, bu ifadelerindeki samimiyetini tartışılır kılıyordu.

Akro-tim'i tanıtmak için Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halis Burhan tarafından bastırılan kitapçıklarda pilot subay ve astsubayların isimleri yer alıyor.

ulusalkanal.com.tr

# eylem # temad # oktay yıldırım # kaynak yayınları # mao