Uzmanlardan ABD'nin 'cihatçı' kışkırtmasına karşı uyarı

Atlantik cephesinin, Ukrayna'da cihatçıları kullanarak Türk-Rus ilişkilerini bozma planı deşifre oldu. Uluslararası ilişkiler ve askeri uzmanlar, Türkiye'nin bu tertiplere karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. Rusya ile ilişkilerin bozulmasının iki ülkeye de faydası olmayacağını ifade eden uzmanlara göre, süreç Ankara Moskova hattında şeffaflıkla yönetilmeli.

Uzmanlardan ABD'nin 'cihatçı' kışkırtmasına karşı uyarı

Uçak krizi ve büyükelçi suikastı ile istediğini elde edemeyen Atlantik cephesi, şimdi de cihatçı gruplar üzerinden TürkRus dostluğunu bozmak istedi. Ancak söz konusu plan ise deşifre oldu.

Uluslararası ilişkiler ve askeri uzmanlar, cihatçıların taşınması olayına ilişkin kışkırtmaya önemli uyarılar yaptı. Ankara ve Moskova'nın yakın diyalog halinde olması gerektiğini vurguladı.

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Türkiye üzerine kirli bir tezgah düzenlenebileceğini belirtti:

- Türkiye’nin bir dahli olmamalı, olacağını da düşünmüyorum. Kara propagandası yapılabilir. Zaten Ukrayna’da bir saha desteği söz konusu olamaz.

ANKASAM ABD Uzmanı Kadir Ertaç Çelik, ABD'nin Türkiye ile ilişkili gruplar üzerinden algı yaratabileceği ihtimaline dikkat çekti:

- Türkiye’nin Libya’da ve Suriye’de ilişkileri olan gruplar üzerinden geldiğine yönelik algı yaratırsa bir unsur olabilir. ABD saydığımız bu maddelerin hepsi ile bir operasyon yapabilir.

Suriye ve Karabağ bölgesinden silahlı radikal İslami grupların Rusya'ya karşı kullanmak üzere Ukrayna'ya taşınacağı gündeme geldi. Taşıma işleminin de Türkiye'nin yapacağı iddiası ortaya atıldı. Hedefte ise Ankara Moskova ilişkilerinin bozulması var.

Atabay, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin bozulmamasının güvenlik açısından uygun olduğunu vurguladı:

- Rusya ile ilişkilerimizin Ukrayna meselesi üzerinden bozulmaması da Türkiye’nin güvenliği ve menfaati açısından daha uygundur. Rusya ile birlikte hareket edilen çok alan var. Kafkasya’da, Libya’da, Ortadoğu’da, Akdeniz’de ama Ukrayna ile ortak hareket ettiğimiz bir alan var mı? Yok.

- Cihatçı unsurların buraya nakledilmesi yönündeki bu çalışmalara karşı Türkiye’nin dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta Türkiye bu konuda dahli olmadığını argümanlarla ortaya koymalıdır ABD’nin yapacağı bir hamleden önce

Çelik, Türk-Rus ilişkilerinin tarihi olduğunu belirtti:

- Rusya ile ilişkileri gerginleştirmek isteyebilir. Türkiye İle Rusya'nın tarihi bir ilişkisi var . NATO'yu test ediyor, NATO’ya ne kadar ihtiyacı var diye. Askerler üzerinden örtülü operasyonlar gerçekleştirebilir ve asimetrik savaş teknikleri deneyebilir.

- Türkiye olayın muhatapları ile açık ve şeffaf bir şekilde süreci yürüterek muhtemel operasyonu boşa çıkarabilir. Ukrayna’nın içinde yer alan bir takım Türkiye burada her iki aktörle de iyi ilişkilere sahip ve bir çatışma durumunda kazan kazandan ziyade kaybet kaybet işleyecektir.

# ankara # türkiye # rusya # libya # Ukrayna # suriye # türk # büyükelçi # rus # moskova # Atlantik # uluslararası ilişkiler # cihat # ankasam # TürkRus