Rusya'dan İdlib mesajı

Moskova, 5 Mart İdlib zirvesinden önce Ankara ile yeni bir sürece hazırlandıklarını açıkladı. Rus Dışişleri Bakanı, yeni temaslar için çalıştıklarını söyledi. Türkiye İdlib'in güneyinde yeni mevzi kurma hazırlığı yaparken Suriye ordusu tüm gücünü Akdeniz'e açılan Halep-Lazkiye yoluna kaydırdı.

Rusya'dan İdlib mesajı

Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya, İdlib gündemi ile 5 Mart'ta masaya oturacak. Dikkatlerin çevrildiği zirve öncesinde Rusya'dan yeni bir hamle geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, zirve öncesi Ankara ile bir dizi görüşme yapılacağını açıkladı.

Lavrov, Ankra ile İdlib'deki gerili düşürmek için uzlaşacaklarında umutlu.

Türk gözlem noktalarına yönelik saldırılara da değindi Lavrov, "Beklenmedik hiçbir tarafı yok" dedi.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye’nin gözlem noktalarının bulunduğu yerlerden gerçekleştirilen saldırılara yanıt olarak İdlib’deki teröristlere saldırılmasının beklenmedik hiçbir tarafı olmadığını kaydetti.

Rusya, ABD'nin HTŞ'yi paravan olarak kullanmak istediğinin farkında. Lavrov, ABD'nin provakatif her türlü adımına yanıt verileceğini söyledi.

Açıklamalar birbirini izlerken 5 Mart liderler zivesi öncesinde saha da hareketli. Suriye Ordusu, özel kuvvetleri ile İdlib güneyindeki M4, yoluna yöneldi. Rusya'nın desteği ile ilerleyen birlikler ikinci büyük operasyon için harekete geçti.

Akdeniz'e uzanan Halep-Lazkiye M4 karayolu ve çevresinde kontrolü sağlamak için operasyon başlatıldı. İlk hedef Asya'dan gelen teröristlerin olduğu stratejik Cebel Zaviye tepesi.

Rusya'nın hava desteği verdiği operasyonda 18 ayrı noktaya hava bombardımanı yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise İdlib'e 50 tırlık bir askeri konvoy sevk edidli. Konvoy, güvenlik önlemleri altında İdlib merkezine ulaştı. TSK, çatışmaların yoğunlaştığı güney kırsalına yeni gözlem noktaları kuracak.

ulusal.com.tr

# ankara # türkiye # suriye # idlib # moskova # Halep # lazkiye