Deprem değil rantsal dönüşüm öldürür

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesi kentsel dönüşümü bekliyordu. Dönüşümün önemi bir kez daha öne çıktı. Ancak uzmanlar uyarıyor. Deprem değil rantsal dönüşüm öldürüyor.

Deprem değil rantsal dönüşüm öldürür

İzmir'de 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında tartışmalar başladı. Öne çıkan başlıklardan biri de kentsel dönüşüm oldu. Depremin etkilerinin en fazla hissedildiği Bayraklı ilçesi kentsel dönüşüme gidiyordu. Ancak geç kalındı.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, Ulusal Kanal'a konuştu. Bayraklı'daki binaların müteahhit kaynaklı hatalardan yıkıldığını söyledi.

Nusret Suna, kentsel dönüşümlerin insan odaklı ve sosyal donatılara sahip olarak yapılması gerektiğini belirtti. Ancak 2018 yılına kadar bunun sağlanamadığını ifade etti.

Suna, İstanbul için durumun daha vahim olduğunu vurguladı. İnşaat mühendisi Suna, "Rant değeri yüksek ancak zemin açısından sağlam bölgelerin riskli alan ilan edildi. Sosyal gelir dağılımı, göz önünde bulundurulmadı." dedi.

İstanbul'da zemin açısından sıkıntılı bir çok bölge var. Suna, "Esas risk oluşturan bölgelerde rant olmadığı için kentsel dönüşümün başlamadığını" belirtti.

Uzmanlar kentsel dönüşüm sürecinin yavaş ilerlediği konusunda hemfikir.

# deprem # izmir # istanbul # kentsel dönüşüm # ulusal kanal # inşaat # mühendis