Müzakere süreci yeniden başlıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında müzakereler yeniden başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün sabah saatlerinde bir araya geldi. Eroğlu, "Bugün yapılan ortak açıklama sorunu çözmek için yeterli değil, ilerledikçe sorunu çözeceğiz. " dedi

Müzakere süreci yeniden başlıyor

Kıbrıs'ta yeni müzakere süreci bir buçuk yıl aradan sonra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın devreye girmesiyle yeniden başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bir araya geldi. Müzakere için seçilen adres ise Lefkoşe'deki tarafsız bölge oldu.

Toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından yedi maddelik ortak açıklama Birleşmiş Milletler Genel Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenhaim tarafından okundu. Buttenhaim, müzakerelerin, "Her konuda uzlaşı sağlanmadan, hiçbir konuda uzlaşı yoktur" prensibine dayanacağını söyledi.

Metne göre, Türk ve Rum vatandaşlarına Birleşik Kıbrıs vatandaşlığı verilecek. Kıbrıs tek devlet altında birleşecek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin egemenliği ortadan kalkacak. Birleşik Kıbrıs, Avrupa Birliği'ne de üye sayılacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklamayla tek taraflı değişikliğe son verildiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde taraflar tekrar bir araya gelerek müzakerenin gidişatını belirleyecek.

ulusalkanal.com.tr

# derviş eroğlu # Güney Kıbrıs Rum Yönetimi # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # nikos anastasiadis # lefkoşa