Zimbabve'nin first lady'si devlet başkanlığına aday

First lady Grace Mugabe: "Eşim Robert Mugabe'den sonra iktidar partisinin başına geçmeye, dolayısıyla başkanlığa adayım"

Zimbabve'nin first lady'si devlet başkanlığına aday

(AA) - Güney Afrika ülkelerinden Zimbabve'nin Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin karısı Grace Mugabe, gelecek seçimlerde devlet başkanlığı için yarışacağını duyurdu.

Ulusal basında yer alan haberlerde, Robert Mugabe'nin geçen hafta yaptığı, başkanlık süresi dolduğunda emekli olmak istediğine yönelik açıklamaları hatırlatılarak, first lady Mugabe'nin başkanlık makamına oturmak istediği belirtildi.

Haberlerde, Grace Mugabe'nin, "Eşim Devlet Başkanı Robert Mugabe görevi bıraktıktan sonra ben partinin başına geçmeye, dolayısıyla başkanlığa adayım. Zaten iktidar partisi ZANU-PF'nin kadın kolları başkanıyım." ifadelerini kullandığı bildirildi.

Uluslararası Kriz Topluluğu Güney Afrika ülkeleri kıdemli danışmanı Piers Pigou, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamasında, "Zimbabve, Mugabe'nin emeklilik açıklamasından sonra birbiriyle bağlantılı siyasi ve ekonomik krizle karşı karşıyadır." dedi. Pigou, Mugabe'nin emekli olmasının ülkedeki politik dinamikleri değiştireceğini de vurguladı.

Güney Afrika’nın Benoni şehrinde doğan first lady Mugabe, 1970 yılında Zimbabve'ye yerleşti ve Robert Mugabe'nin ilk eşi Sally Hayfron'un ölümünden sonra, 1996 yılında basın tarafından "yüzyılın düğünü" olarak nitelendirilen gösterişli bir düğünle Devlet Başkanı Mugabe ile evlendi.

Grace Mugabe, 2014 yılında Başkan Yardımcısı Joice Mujuru'nun, Devlet Başkanı Mugabe'ye komplo düzenlediği iddialarına karşı, Mujuru'yu sert bir dille eleştirdi ve Zimbabve kamuoyunda bu tepkisi uzun süre yer aldı.

First lady'nin kamuoyunda öne çıkması ve Robert Mugabe’yi savunması 2014 yılındaki ZANU-PF kongresinde partinin kadın kolları başkanı olmasına ve parti yönetimine girmesine zemin hazırladı. Robert Mugabe, 1987 yılından bu yana devlet başkanlığı görevini yürütüyor.

# zimbabve # güney afrika