Yunanistan'ın Navtex oyunu

Atina-Ankara krizinin yükselmesi ile, denizcilerin seyir emniyeti için kullandığı "Navtex" kavramı gündemimize oturdu. Seyir tehlikelerine ilişkin ikazların ulaştırılmasına yönelik dünya genelinde kullanılan NAVTEX, Atina'nın kışkırtma oyunlarının bir parçası oldu. "Denizcilere ilan" olarak da adlandırılan NAVTEX mesajı, Doğu Akdeniz ve Ege'de, savaşa dönüştü. Yunanistan, diyalog masasını devirmek için, ilanlarını amacı dışında kullanıyor...

Yunanistan'ın Navtex oyunu

Atina maksimalist iddiaları ile Doğu Akdeniz'de kışkırtma peşinde. Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakları ile bölgede yaptığı faaliyetle karşısında panikleyen ve Seviila haritasına sığınan Yunanistan, Navtex savaşları başlattı.

Krizin yükselişi, Türkiye'nin Girit ile Meis arasındaki bölgede sismik araştırma yapacağını duyurması ile başladı.

Türkiye geri adım atmadı. Karşılıklı olarak defalarca Navtex ilan edildi. En nihayetinde Atina, seyir emniyeti için ilan edilen NAVTEX'i "kışkırtma oyunu"nun bir parçası haline getirdi...

Seyir tehlikelerine ilişkin ikazların ulaştırılmasına yönelik dünya genelinde kullanılan NAVTEX, "denicilere ilan" olarak da adlandırılıyor.

İkazlar, dünya üzerindeki 21 ayrı seyir bölgesinde küresel olarak yayım yapan uydu haberleşme sistemleri ve yer istasyonlarından, NAVTEX vasıtası ile denizcilere duyuruluyor.

Güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın NAVTEX'i, Türkiye'nin faaliyetleri karşısında mesnetsiz iddialara temek oluşturmak için kullandığını söylüyor.

Kaynaklar, Türkiye'nin bölgede çözüm odaklı olduğuna işaret etti. Bunun karşısında Yunanistan'ın çözüm masasını sabote etmeye çalıştığını bildirdi.

ulusal.com.tr

# ankara # ege # doğu akdeniz # Atina # Navtex