ABD Etiyopya'da kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri, Afrika'da eziliyor. Girdiği her ülkede halkın direnişiyle karşılaşan ve oyunu kaybeden Washington'un Etiyopya'yı bölmek için silahlandırdığı terör örgütü TPLF yenilgiyi kabul etti, geri çekildiklerini açıkladı.

ABD Etiyopya'da kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri bu kez Etiyopya'da kaybetti. Ülkeyi bölmek için silahlandırdığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi silahlarını bıraktığını ilan etti.

Afrika Boynuzu ülkesi Etiyopya'da 1 yıldır süren çatışmalar Ağustos ayında şiddetlendi. TPLF adlı örgüt Ağustos ayında ağır silahlarla donatıldı. Örgüt Etiyopya hükümetini devirmek için başkente yürümek istedi. Sert çatışmalar yaşandı.

ABD dışında yanında hiç bir kuvvet bulamayan Etiyopya'nın PKK'sı, Başbakan Abiy Ahmet'in askeri üniforması ile sahaya inmesiyle iyice yalnız kaldı.

Eritre, Güney Sudan, Somali, Kenya, Cibuti ve Uganda başta olmak üzere tüm komşu ülkeler Etiyopya yönetiminin yanında konumlandı. Türkiye ve Rusya, Etiyopya hükümetine destek olmaya hazır olduklarını ilan etti.

Başbakan Ahmet 6 Aralık'ta, ABD'nin yenilgisini, "Tebrikler, Zafer her zaman Etiyopya halkının" sözleriyle ilan etti.

Yaklaşık 15 gün içerisinde ise TPLF yenilgiyi kabul etti. Afrika kıtasının tepkili olduğu Birleşmiş Milletere mektup gönderdi.

BM Genel Sekreteri'ne hitaben yazılan mektupta barış kelimesine sığınan bölücü örgüt, birliklerine geri çekilmeleri çağrısı yaptığını açıkladı. TPLF Sözcüsü Getachew Reda da birliklerin, Amhara ve Afar bölgelerinden çekildiğini duyurdu.

Kaybeden örgüt TPLF, yenilgi sonrası itiraflara başladı. "Bizi Amerika kışkırttı" örgüt yöneticileri, ABD’yi suçlayarak, “ABD bizi Başbakan Abiy Ahmed’i devirmemiz için başkent Addis Abeba’ya saldırmaya itti” açıklaması yaptı.

# abd # Etiyopya # Tigray # TPLF