Asgari ücret kanun teklifi komisyonda: Gelir ve damga vergisi alınmayacak

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifinin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. 13 maddeli kanun teklifine göre, daha önce maaşı asgari ücretin üzerinde olan, ancak şimdi 4253 liranın altında kalan çalışanlar için de düzenleme yapılacak. Bu çalışan ücretlerinin yükselmesi için asgari geçim indirimi uygulanacak.

Asgari ücret kanun teklifi komisyonda: Gelir ve damga vergisi alınmayacak

Milyonları ilgilendiren vergi düzenlemesi Meclis’te.

Asgari ücretten vergi alınmaması için hazırlanan kanun teklifinin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Teklif yasalaştıktan sonra asgari ücretten gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmayacak.

Maaşı brüt asgari ücretin yani 5004 liranın üzerinde olan çalışandan vergi kesinti yapılmaya devam edilecek. 13 maddeli kanun teklifine göre, daha önce maaşı asgari ücretin üzerinde olan, şimdi ise 4 bin 253 liranın altında kalan çalışanlar için de düzenleme yapılacak. Bu çalışanların ücretlerinin yükselmesi için asgari geçim indirimi uygulanacak.

Teklifin 20 Aralık’ta yapılan görüşmelerinde ilk sözü CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu aldı. Sadece asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulmasının, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Kuşoğlu, teklifle Meclis’in bütçe hakkının ortadan kaldırıldığını da öne sürdü.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’li Garo Paylan ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yeni ekonomik modele hiç kimsenin inanmadığını iddia etti. Paylan, Bakan Nebati'nin, bu modele ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yapmasını da istedi.

CHP’nin eleştirilerine yanıt Ak Parti’den geldi. Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir teklifte Anayasaya aykırı bir durumun olmadığını kaydetti. Konuşma sırasında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Aydemir’e laf attı. Bunun üzerine Ak Parti ve CHP arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Partili Cevdet Yılmaz da CHP’nin Anayasa aykırı iddiasını yanıtladı. Yılmaz, kanun teklifinin komisyondan önce Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu ve Anayasa aykırı olmadığını ifade etti.

Cevdet Yılmaz, yeni ekonomik modele ilişkin de Bakan Nebati ile komisyon üyelerini bir araya getirmek için hazırlık yaptıklarını da bildirdi.

# Asgari ücret # gelir vergisi # kanun teklifi # Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu # damga vergisi