Üretimin kamburu girdi maliyetleri: Yüksek girdi maliyetleri üretimi tehdit ediyor

Tarım üretiminde çiftçinin girdi maliyeti yükü artıyor. Gübre, bitki koruma ürünleri, mazot ve daha birçok kalemde girdilerde sürekli artış yaşanıyor. Tüm zorlu şartlara rağmen üretim çarkını çevirmeye çalışan Türk çiftçisi, sürdürülebilir tarım üretim için destek bekliyor. Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da üreticiler, devletten ürün faturası üzerinden destek istiyor.

Üretimin kamburu girdi maliyetleri: Yüksek girdi maliyetleri üretimi tehdit ediyor

Toprağı alın teri ile işleyen Türk çiftçisi, ülkesi ve insanı için daha fazla üretmek istiyor. Ancak girdi maliyetleri üreticinin bir sonraki sezon için üretim yapmasının önünde engel oluyor.

Üreticiler, her türlü zorluğa rağmen bu örtü altı sezonuna da umutla başladı. Çiftçinin belini büken girdi maliyetleri daha da katlandı. Başta mazot ve gübre olmak üzere kalem kalem tüm girdilerde fiyatlar sürekli artıyor.

Üreticiler, yazın ayrı, kışın ayrı verilen çetin mücadelelerle sofralarımıza en sağlıklı ürünü getirmeye çalışıyor. Bir yıllık emeği 1 dakikada heba olmasın diye, çiftçi don nöbeti tutuyor. Bitmez çile don nöbeti de çiftçiler için ayrı maliyet demek.

Girdi maliyetleri sürdürülebilir tarım üretimini tehdit ediyor. 2022’de yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimden kaçış ve verim kayıplarının daha büyük olabileceği uyarıları yapılıyor.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, devletten üretime destek istedi.

Nazif Alp, üreticilerin taleplerini anlattı.

# antalya # üretim # Tarım # Gübre # mazot