İzmir barajlarındaki doluluk arttı

Sonbahar mevsimi ve aralık ayındaki yağışlar İzmir’deki barajların doluluk oranını arttırdı. Yaz aylarında kuraklığın en çok hissedildiği kentlerden biri olan İzmir'de yaşanan bu artış yüzleri güldürdü.

İzmir barajlarındaki doluluk arttı

İzmir’de son dönemlerde artan yağışlar, aktif 5 barajın doluluk oranını geçen seneye göre önemli ölçüde arttırdı. Bu durum yüz güldürdü.

Verilere göre Tahtalı'da su seviyesi yüzde 52'ye, Alaçatı Kutlu Aktaş'ta yüzde 48'ye, Güzelhisar'da yüzde 70'e, Balçova'da yüzde 35'e, Ürkmez'de ise yüzde 60'a yükseldi.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, doluluk oranlarını değerlendirdi.

Özellikle aralık ayında önemli miktarda yağış düştüğüne dikkati çeken Alpsoykan, şunları kaydetti:

"İzmir'in en önemli içme suyu kaynağı Tahtalı Barajı'nda bugün itibarıyla 169 milyon 946 bin metreküp suyumuz var. Bu da yaklaşık yüzde 52,8 aktif hacme denk düşüyor. Geçen sene bugün itibarıyla Tahtalı Barajı'nda 127 milyon 930 bin metreküp su vardı. Geçen seneye göre bugün yüzde 14,64 artış var. Buraya aralık ayı boyunca yaklaşık 11 milyon 536 bin metreküp yağmurlarla birlikte su geldi. Bu İzmir'in yaklaşık 2 aylık su ihtiyacıdır. Bugün itibarıyla İzmir'e hiç yağmur yağmadığı düşünüldüğünde Tahtalı Barajı yaklaşık 470 gün yetecek kadar su barındırıyor. Ama meteorolojik veriler sürekli değişim halinde, bu yüzden şu andaki durumumuz gayet iyi ama her şeye rağmen suyu tasarruflu kullanmaktan vazgeçmememiz gerekiyor."

Alpsoykan, diğer barajlarda da su seviyesinin oldukça iyi olduğunu belirterek, "Çeşme'deki Kutlu Aktaş Barajı da çok önemli çünkü Çeşme ilçesinin yüzde 50'lik suyunu sağlıyor. Bu barajda da durum oldukça iyi, geçen seneye göre yüzde 12,25'lik artış söz konusu. Bugünkü durumu yaklaşık 550 günlük suya tekabül ediyor. Onun dışında diğer kaynaklarımızın, yer altı su kaynaklarımızın da durumu iyi görünüyor." diye konuştu.

# izmir # yağmur # sonbahar # kış # kuraklık # balçova # Aralık # izsu # baraj su seviyesi # İzmir barajları # Hakan Alpsoykan