Etiketleri düşerecek KDV çalışması

Hükümet tepki çeken gıda fiyatlarını düşürmek için Katma Değer Vergisi'ne yeni bir düzenleme getirmeyi planlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KDV'de köklü değişiklikler yapacak bir yasa teklifi üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Tek bir KDV oranının uygulanması ve temel gıda maddelerinde KDV alınmaması hedeflenen model ile etiketlerde yer alan fiyatların da düşürülmesi hedefleniyor.

Etiketleri düşerecek KDV çalışması

Etiket fiyatlarını düşürmesi beklenen ekonomi modelinin ayrıntıları belli oldu, KDV'ye yeni düzenleme geliyor.

Yeni ekonomi politikaları kapsamında Katma Değer Vergisi ile ilgili önemli adımlar atılıyor. Yapılacak düzenlemede farklı oranlarda uygulanan KDV sadeleştirilecek ve temel gıda maddelerinde oranların sıfırlanması gündeme alınacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Çok ses getirecek" diye açıkladığı sistemle, KDV'de köklü değişiklikler yapılacak ve bu değişiklikten en fazla üretici ve tüketiciler etkilenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati şunları söylemişti:

Gerçekten çok ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi piyasadaki başta üreticileri tüketicilerin başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceği yalın bir sistem getireceğiz. Katma değer vergisinin sadeleştirilmesi hayalini gerçekleştiriyoruz. Mali müşavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırıyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak teklifin bazı ayrıntıları ortaya çıktı. Teklifte öne çıkan düzenlemelerin başında sistemin sadeleştirilmesi yer alıyor. Türkiye'de yüzde 1,8 ve 18 olmak üzere farklı KDV oranları uygulanıyor. Sistemin baştan sona sadeleştirilip kafa karışıklıklarının da giderilmesi hedefleniyor.

Yeni getirilecek sistemle ilgili birkaç alternatif bulunuyor. Ya bunlardan biri tercih edilecek ya da bir kaçının içinde yer aldığı yeni bir çatı oluşturulacak. Bu kapsamda öncelikle olarak üzerinde durulan konu yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi yönünde.

KDV'de yapılacak düzenlemenin özellikle gıda gibi vatandaşın temel ihtiyaç kalemlerinde indirim sağlayarak hayatlarını kolaylaştırılması isteniyor. Gıda, eğitim, sağlık gibi alanlarda tek ve düşük bir KDV oranı uygulanması yeni sistemin içinde yer alıyor.

Temel ihtiyaç olan gıda ürünlerinde tek bir KDV oranı uygulanıp yüzde 1'e çekilmesi ya da tamamen kaldırılması yönündeki talepler de yeni sistem için gündeme alınmış durumda. Sıfır KDV'nin maliyetlerine ilişkin de hesaplamalar yapılıyor. Buna göre bazı ürünlerde KDV'nin tamamen kaldırılması da bekleniyor.

# market # Hazine ve Maliye BakanlığI # kdv # etiket # kdv oranı