Türk gazetecilerden Twitter fişlemesine tepki

Twitter'ın Sputnik çalışanlarını fişlemesi sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı. Batı'nın basın özgürlüğü anlayışı Türk gazeteciler tarafından eleştirilirken, Sputnik'ten de konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Türk gazetecilerden Twitter fişlemesine tepki

Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği, NATO'nun genişlemesine karşın harekâtı devam ediyor.

1 haftadır süren harekât dünyanın bir numaralı gündemini oluştururken, ABD ve Batı merkezli kurum ve kuruluşlardan ve çeşitli ülkelerden Rusya'ya yönelik yaptırımlar üst üste açıklanıyor.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar medyada da kendisini gösterdi. Avrupa Birliği Rus medyasına çeşitli yaptırım kararları aldı. Bu kapsamda, Russia Today (RT) ve Sputnik'e Avrupa'da yayın yasaağı getirildi.

Twitter'dan da Rus medyasına yönelik yaptırımlarla ilgili yeni bir adım geldi. Twitter, Sputnik çalışanlarını ''Rus medyasına bağlı medya'' ibaresiyle etiketleyerek sansürleme süreci başlattı.

TWITTER'IN FİŞLEMESİNE TEPKİ YAĞDI

Twitter'ın Sputnik çalışanlarını fişlemesine Türk gazetecilerden büyük tepki geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Sinan Sungur, Twitter'ın fişlemesine tepki göstererek, ''Çürümüşlüğü bu şekidle örtemezsiniz'' dedi.

- Twitter propaganda savaşında konumlandı. Rusya'nın haklı mücadelesini savunan veya bu kapsamda dünyaya doğru bilgi aktaran basın mensupları Twitter tarafından fişlenmeye başlandı. Batı'nın basın özgürlüğü anlayışına güzel bir örnek. Çürümüşlüğü bu şekilde örtemezsiniz.

Sputnik Türkiye çalışanı Gazeteci Elif Sudagezer sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, hesabının ''Rus devletine bağlı medya'' olarak etiketlendiğini söyledi. Sudagezer tepkisinde şu ifadeleri kullandı:

- Twitter, kişisel hesabımı "Rus devletine bağlı medya" diye etiketlemiş. Evet bu da oldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri İlkay Akkaya da konuyla ilgili tepkisini sosyal medyadan dile getirdi.

Sputnik Türkiye çalışanı Gazeteci Elif Sudagezer'in kişisel Twitter hesabının ''Rusya devletine bağlı medya'' olarak nitelediği görseli paylaşan İlkay Akkaya, ''Kurumların ardından sıra kişisel hesaplara gelmiş. Yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler bu saçma etiketleme hamlesiyle hedef haline getiriliyor.'' dedi.

Yön Radyo Genel Müdürü Ulaş Can da gazetecilerin Twitter tarafından fişlenmesine sert tepki gösterdi. Aynı durumun BBC ve DW çalışanlarına neden yapılmadığını soran Can şu ifadeleri kullandı:

- Twitter hangi gerekçe ile Türkiye’deki gazetecileri fişliyor, neden aynısını BBC, DW çalışanlarına yapmıyor. Bu çalışanların yarın başına bir iş gelirse suç ortağı bir savaş silahı olan Twitter olacaktır. Gazeteci arkadaşlarımızın yanındayız.

Sputnik Türkiye çalışanı Haber Editörü Erkin Öncan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Sputnik haber ajansının basın ofisinden yapılan açıklamayı aktardı ve durumun ''cadı avı'' olarak değerlendirildiğini söyledi.

- Sputnik: Çalışanlarımızın Twitter’da etiketlenmesi cadı avıdır. Sputnik haber ajansının basın ofisinden yapılan açıklamada, Twitter’ın, Sputnik çalışanlarının hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ şeklinde etiketlemeye başlaması ‘cadı avı’ olarak değerlendirildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de Sputnik çalışanlarını 'Rus devletine bağlı medya' ibaresiyle etiketleyen Twitter'a tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada, "Uygulamaya derhal son verin" çağrısı yapıldı.

Uygulamaya son verilmesi çağrısının yapıldığı dernek açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

- Rusya merkezli haber ajansı Sputnik’te çalışan, aralarında Türkiye’den gazetecilerin de olduğu meslektaşlarımızın sosyal medya hesapları, “Rus devletine bağlı medya” ibaresiyle etiketlenmiştir. Olağanüstü zor şartlarda gazeteciliğin yapıldığı savaş günlerinde, bu tür kararlar ‘barış’ taraftarlığı değil zaten kirli olan savaşın daha da kirli yollarla sürdürülmesinden başka bir şey değildir. Twitter’ı kınıyor, uygulamaya derhal son verme çağrısı yapıyoruz.

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel de konuyla ilgili tepkisini dile getirdi.

Sputnik Türkiye çalışanı Gazeteci Elif Sudagezer'in hakikate sadık bir gazeteci olduğunun altını çizen Yücel, paylaşımında şunları söyledi:

- ABD hedef aldığı ülkelerin kurumlarında çalışan gazetecileri de rahat bırakmıyor. Twitter, Sputnik'te çalışanların peşine düşmüş. Onlara gözdağı vermeye çalışıyor. Fişlenen Elif Sudagezer'in bir tane gerçek dışı haberini hatırlamıyorum. Hakikate sadık bir gazetecidir.

Ulusal Kanal programcısı Gazeteci Halil Nebiler de Twitter'ın fişlemesine tepki gösteren isimler arasındaydı. Gazeteciliğin korkarak yapılabilecek bir iş olmadığının altını çizen Halil Nebiler şu ifadeleri kullandı:

- Twitter gazetecileri fisleyip hedef gösterdi. Korkmayın. Gazetecilik korkarak yapılabilecek bir iş değil. Korkmayın, cesurlar bir kez, korkaklar bin kez ölür.

SPUTNİK İLE RUSSIA TODAY BÜROLARI AB'DE KAPATILDI

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aldıkları yeni kararları açıklamıştı.

Von der Leyen, Rus devletinin yayın organları Russia Today ve Sputnik ile onların yan kuruluşlarını hedef alacaklarını ve bunların Avrupa Birliği'nde yasaklanacağını ifade etmişti.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN YASAĞINA SPUTNİK'TEN TEPKİ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von der Leyen'in yasaklama ile ilgili açıklamalarına Sputnik'ten yanıt geldi.

Sputnik haber ajansından yapılan açıklamada, ''Avrupa Birliği’ne bu yarı tedbirlerle yetinmemeyi, tüm interneti yasaklamalarını öneriyoruz.'' ifadelerine yer verildi.

# abd # rusya # Ukrayna # ulusal kanal # twitter # avrupa # nato # avrupa birliği # Sputnik # batı # tepki # yaptırım # rus # Türkiye Gazeteciler Sendikası # sinan sungur # medya # Von der Leyen # ilkay akkaya # halil nebiler # Russia Today # fişleme # çağdaş gazeteciler derneği # erkin öncan # yön radyo # aydınlık gazetes