Rusya’nın NATO karşıtı operasyonu 15. gününde

Rusya’nın, NATO kuşatmasına karşı Ukrayna operasyonu 2 haftayı geride bıraktı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri havalimanlarının yüzde 90'ının etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Batı yanlısı Kiev yönetimi, sivillerin silahlandırılmasını sağlamaya yönelik yasa çıkardı. Kiev'i kışkırtarak, bölgede kriz yaratan Amerika Birleşik Devletleriyle, Rusya ile NATO arasında gerilimi arttıracağı gerekçesiyle Ukrayna savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı.

Rusya’nın NATO karşıtı operasyonu 15. gününde

Rusya'nın Ukrayna'daki NATO yığınağına ve Kiev yönetimindeki Nazizme karşı başlattığı askeri harekat, 2 haftayı geride bıraktı. Rus birlikleri, geçici ateşkesin ilan edildiği kentler dışında ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, operasyonun başından bu yana Ukrayna ordusuna ait 2 bin 786 hedefin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. “Ukrayna askeri havalimanlarının yüzde 90'ı devre dışı bırakıldı” dedi.

Rusya ordusunca son 1 günde etkisiz hale getirilen hedefler arasında, 2 komuta merkezi, 6 uçaksavar füze sistemi, 4 mühimmat ve yakıt deposu ile 37 askeri alan yer aldı.

Operasyon öncesin Ukrayna'nın elinde 250'ye yakın savaş uçağı ve helikopterin bulunduğunu belirten Konaşenkov, “Rus Havacılık Kuvvetleri, 89 savaş uçağını ve 57 helikopteri karada ve havada imha etti.” dedi.

Rus Sözcü ayrıca, Lugansk birlikleri tarafından 2 kilometrelik, Donetsk birlikleri tarafından ise 4 kilometrelik daha ilerleme sağlandığını aktardı.

Rusya’nın hafta başından bu yana “sessizlik rejimi” adı altında geçici ateşkes ilan etmesiyle 5 kentte sivillerin tahliyesi yapıldı. Sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli şekilde çıkarılması için Kiev, Çernigov, Sumi, Harkov ve Mariupol’da insani koridorlar açıldı.

Kiev yönetimi ise, sivilleri silahlandırıyor. Ukrayna yanında savaşmaları için hapishanelerdeki mahkûmları sert bırakan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, OHAL sırasında tüm vatandaşların silah kullanmasına izin veren karara da imza attı.

Öte yandan Kiev’i Rusya’ya karşı kışkırtan Amerika Birleşik Devletleri’nden, “Ukrayna'ya savaş uçağı transferini desteklemiyoruz” açıklaması geldi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya ile NATO arasında gerilimi tırmandırabileceği gerekçesiyle, Ukrayna’ya savaş uçağı sevk etmeyi planlamadıklarını söyledi. Kirby, “Ukrayna'ya uçak sevkini, yüksek riskli olarak değerlendiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

# rusya # Ukrayna # nato # Devlet # savaş # ohal # operasyonu # son # kiev # Zelenskiy # Donetsk # mariupol # konaşenkov