Halk sandık başına gitti

ABD ve AB'nin Rusya'ya yaptırımlara katılmadığı için baskı kurmaya çalıştığı Sırbıstan ve Macaristan'da kritik seçimler başladı. İki ülke halkı hem cumhurbaşkanı ve hem de parlemanto seçimleri için sandık başında.

Halk sandık başına gitti

Gözler ABD'nin desteği ile Balkanlarda kışkırtıcı adımlar atan Kosova'ya karşı sert tutum olan Sırbıstan'a çevrildi. Sırbıstan halkı cumhurbaşkalığı ve parlamento seçimleri için sandık başınada. Yerel saatle 07.00’de açılan sandıklar saat 20.00’de kapanacak.

Nüfusun 6 milyon 908 bin olduğu Sırbistan'da seçmen sayısı, yurt dışındaki Sırp vatandaşları ile 6 milyon 500 bin.Bosna Hersek ve Karadağ’da Sırplar oy kullanabilecek. Ancak Kosova'da yaşayan Sırplar bu seçimde oy kullanamayacak. Çünkü Kosova yönetimi ülkede yaşayan Sırpların seçime katılmasına izin vermiyor.

Bu kararı " savaş ilanı" olarak değerlendiren Sırbıstan sınır hattında tetikte. Ülkede yapılan son anketlere göre yeniden aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

MACARİSTAN HALKI SANDIK BAŞINDA

Bir diğer kritik seçim ise Macaristan'da. Macar halkı 4 yıl ülkeyi yönetecek hükümeti belirlemek ve referandum için oy kullanmaya başladı.

Ulusal Meclis için 12 yıldır ülkeyi yöneten Victor Orban'ın partisi Yurttaş Birliği "FİDESZ" ve Hristiyan Demokrat Halk Partisi "KDNP" ittifakı ile Orban'a karşı birleşen muhalafet partilerinin oluşturduğu "Macaristan İçin Birlik" ittifakı yarışıyor.

Macaristan için bu seçimlerin kritik olmasının nedeni Orban da Sırbistan gibi Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaması ve NATO hamlelerine karşı çıkması. Orban'ın ABD'den getirilecek sıvılaştırılmış doğalgaza karşı Rus gazını savunması AB ve ABD rahatsızlık yarattı.

"Çocukları koruma yasası" referandumu ise iç siyasette son dönemlerde yaşanan en sıcak tartışmanın gidişatını belirleyecek. Hükümetin gündeme getirdiği yasa, 18 yaşından küçükleri eş cinselliğe ve cinsiyet değişikliğine "teşvik etmeyi" yasaklıyor. ABD destekli muhalefet ve AB ülkeleri ise yasaya "homofobik yasa" diyerek karşı çıkıyor.

# abd # rusya # meclis # seçim # sandık # Ulusal # savaş # son # Partisi # macaristan # Sırbistan