Borsada para kazanmak haram mı? Diyanete göre borsa caiz midir?

Borsada işlem yapmak caiz mi? Borsada kazanılan para haram mıdır? Diyanet bu konuda ne diyor? Helal borsa nasıl olmalı? Borsada açığa satış işlemi yapmak haram mıdır? Caiz olan durumlar nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık!

Borsada para kazanmak haram mı? Diyanete göre borsa caiz midir?
borsa caiz mi

Borsa haram mı? konusunda net  bir bilgi henüz yok. Tartışmalı bir konu olan bu sorunun cevabı herkese göre farklı. Son zamanlarda borsada işlem yaparak çok büyük paralar kazanan birçok insan var. Hatta brokerlık denilen bir meslek bile ortaya çıktı. Borsada şirketlerin hisselerine ortak olarak al-sat işlemi yapan bu kişiler bilgili, sabırlı ve kararlı olduğunda çok güzel paralar kazanabiliyorlar. Fakat bu şekilde para kazanmak gerçekten caiz mi çoğu kişi bilmiyor. Farkında olmadan haram para mı kazanıyoruz? Bu konuda fetva veren diyanet ve bazı kişilere göre borsanın haram olup olmadığını sizler için araştırdık.

BORSA HARAM MI? BORSA'DA PARA KAZANMAK HARAM MIDIR?

Borsa, İslam dini açısından bir yatırım aracı olarak ele alındığında haram veya helal olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. İslam fıkhında finansal işlemler ve yatırımlar konusunda İslam alimleri arasında farklı yorumlar ve mezhep farklılıkları bulunmaktadır. Bu nedenle, borsanın haram mı yoksa helal mi olduğu konusu tartışmalıdır. Borsa işlemleri ve yatırımlarının helal veya haram kabul edilmesi, bazı temel prensiplere dayandırılır:

borsa haram mı

  • Faizsiz Finans: İslam'da faiz haramdır. Dolayısıyla, faizle ilişkili finansal ürünlerin kullanımı haram kabul edilir. Borsada bazı finansal ürünler faizle ilişkili olabilir ve bu durum bazı İslam alimlerinin borsayı haram görmesine sebep olur.
  • Spekülasyon ve Kumar: İslam'da kumar ve spekülasyon haramdır. Borsa işlemlerinin kumar benzeri nitelikte olduğunu düşünen bazı İslam alimleri, borsayı haram olarak değerlendirir.
  • Helal ve Haram Şirketler: İslam'a göre bazı iş alanları ve sektörler haram kabul edilir (örneğin, içki, domuz eti, kumar gibi). Bu nedenle, borsada bu tür işlerle uğraşan şirketlerin hisselerine yatırım yapmak da tartışmalıdır.

Ancak, diğer İslam alimleri borsa işlemlerini ve yatırımlarını helal olarak kabul ederler ve bunları İslam'ın serbest piyasa ekonomisi prensipleriyle uyumlu bulurlar. Onlara göre, borsada hisse senedi almak, şirketlerin sermayesini arttırmak ve ekonomiye katkıda bulunmak anlamına gelir. Sonuç olarak, borsanın İslam dini açısından haram veya helal olduğu konusu, İslam alimleri arasında farklılıklar gösteren bir konudur. Sizler için bazı din alimleri ve Diyanet'e göre borsanın haram olup olmadığını araştırdık. İşte sonuçlar bu şekilde.

DİYANET'E GÖRE BORSA HARAM MI?

Diyanet'e göre eğer yatırım yaptığınız şirket herhangi bir yolla haram para kazanmıyorsa bu caizdir. Ancak yatırım yaptığınız şirket faiz ile kazanıyorsa, alkol satıyorsa veya haram olarak sayılabilecek işler yapıyorsa bu kesinlikle caiz değildir. Yani dine aykırı bir şekilde iş yapan kuruluş, kurum ve ticari müesseselerin hisse senetlerini almak, satmak ayrıca faiz ile kazanan hisse senetlerinin alım ve satımını yapmak kesinlikle haramdır.

DİYANET'E GÖRE BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPMAK CAİZ Mİ?

Açığa satış, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının (hisse senetleri gibi) satışı veya satış emri verilmesi anlamına gelir. Belirli hisse senetlerinin değer kaybedeceğine inanan yatırımcıların kullandığı bu yöntemde, yüksek fiyatlı hisse senetleri satılır ve daha sonra daha düşük bir fiyattan geri alınarak aradaki fiyat farkından kar elde edilir.

borsa caiz mi

İşlemin yapıldığı günden takas tarihine (T+2) kadar yatırımcının beklentisi (fiyat düşüşü) karşılanırsa, satılan paylar piyasadan geri alınarak karşı tarafa teslim edilerek işlem sonlandırılır. Ancak bu süre zarfında beklenti karşılanmazsa satılan hisse senetlerinin takas tarihinde teslim edilmesi gerekir, böylece işlemin tamamlanması için gerekli miktarda hisse senedi başka bir kaynaktan borçlanarak temin edilir. Açığa satış, İslam fıkhı açısından, sahip olunmayan payların satışına karışması, borç işlemlerine konu olan maddi varlıkların bulunmaması veya fazlalık talep edilirken faiz yasağının (tefecilik) potansiyel ihlali nedeniyle caiz değildir. ödünç alınan hisseler karşılığında.

CÜBBELİ AHMET HOCA BORSA HAKKINDA NE DİYOR?

Cübbeli Ahmet hoca şu anki borsa sisteminin tamamen islama göre aykırı olduğunu söylüyor. Bu sebeple borsada yapılan tüm işlemlerin haram olduğunu ve hayali sanal düzenlemelere göre yapıldığın için kesinlikle caiz olmadığını belirtiyor.

NİHAT HATİPOĞLU'NA GÖRE BORSADA İŞLEM YAPMAK CAİZ MİDİR?

Nihat Hatipoğlu Diyanet'in fetvasına benzer şeyler söylemektedir. Eğer yatırım yaptığınız şirket islama aykırı bir iş yapmıyorsa borsada bir işlem yapmanız haram değildir. Ayrıca enflasyon kadar bile faiz alınmasının haram olduğunu da ekliyor.

# borsa # ekonomi # türk-islam # cübbeli ahmet hoca # Nihat Hatipoğlu