21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

21 Mart ilkbahar ekinoksu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yurttaşlar ekinoksun ne olduğunu, özelliklerinin neler olduğunu ve ekinoks tarihlerini araştırıyor. Peki, Ekinoks nedir? 21 Mart ekinoks özellikleri nelerdir? 21 Mart ilkbahar ekinoksu nedir?

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?
Ekinoks

Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelmektedir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir. 

Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 MART EKİNOKS ÖZELLİKLERİ NELER?

• Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.
• Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.
• Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.
• 21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
• Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir.
• Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir? - Resim : 1

# ekinoks # ekinoks nedir