İnsan Kafasının İçinde Yeni Organ Keşfedildi!

Yüzyıllar boyunca insanların içlerini kırıp içini kurcaladıktan sonra orada bulunan her organı keşfedeceğimizi düşünürdünüz ama yanılıyorsunuz. İnsan kafasının içinde yeni bir organ keşfedildi.

İnsan Kafasının İçinde Yeni Organ Keşfedildi!
İnsan Kafasının İçinde Yeni Organ Keşfedildi!

2018 yılında bilim insanları vücuttaki en büyük organı, cildimizin altındaki bölgelerde ve vücudumuzdaki diğer organ ve dokular arasında kollajen ve elastin yapıları boyunca uzanan, birbirine bağlı sıvı dolu kesecikleri keşfetti. Peki, bilmiyor muydunuz, bilim adamları içimizde yeni bir organ daha buldular. 

İnsan Kafası İçindeki Yeni Organ

Hollanda Kanser Enstitüsü'ndeki onkologlar, baş ve boyun kanseri hastalarına yönelik araştırmalarının bir parçası olarak yeni bir tarama türü kullanıyorlardı. Prostat kanserinin vücutta yayılmasını izlemenin etkili bir yolu olduğu gösterilen prostata özgü membran antijen ligandları (PSMA PET/CT) taramaları ile pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi kullandılar. Hastalara taramadan önce radyoaktif glikoz enjekte ediliyor ve bu da hastanın içindeki tümörleri parlak bir şekilde parlayarak vurguluyor. 

Ancak ekip bu taramayı hastalar üzerinde kullanırken kafadaki iki bölgenin beklenmedik bir şekilde aydınlandığını fark etti. Hastaları taramaya devam ettikçe aynı alanın aydınlandığını bulmaya devam ettiler. Taranan 100 kişinin hepsinin parlak noktalara sahip olduğu ortaya çıktı. Bu bir anormallik değildi, potansiyel olarak tamamen yeni bir organdı. 

Radyoterapi ve Onkoloji dergisinde açıklanan yeni keşif, nazofarenksin arkasında konumlanan bir dizi tükürük bezidir.

Çalışma yazarı ve radyasyon onkoloğu Wouter Vogel bir açıklamada şunları yazdı:

- İnsanlarda üç takım büyük tükürük bezi var, ancak orada değil.
- Bildiğimiz kadarıyla nazofarinksteki tek tükürük veya mukoza bezleri mikroskobik derecede küçüktür ve 1000 kadarı mukoza boyunca eşit şekilde dağılmıştır. Bunları bulduğumuzda ne kadar şaşıracağımızı bir düşünün.

Ekip bulgularını Amsterdam UMC'deki meslektaşlarıyla kadavraları kullanarak doğruladı ve artık insanlığın en yeni organını bulundukları yere atıfta bulunarak "tüberal bezler" olarak adlandırdı.  Bezlerin, radyasyona maruz kalan hastalar için disfaji "yutma güçlüğü" dahil olmak üzere komplikasyonlara neden olabileceğini ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmanın, onkologların potansiyel komplikasyonları önlemek için bu bölgeden kaçınmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

Vogel, şu açıklamaları yaptı:

- Radyasyon tedavisi tükürük bezlerine zarar verebilir ve bu da komplikasyonlara yol açabilir.
- Hastalar yemek yemede, yutkunmada veya konuşmada zorluk yaşayabilir ve bu da gerçek bir yük olabilir.

Ekip, bu bölgede radyasyon tedavisi gören 723 hastayı inceledi ve tüp bezlerini içeren bölgeye ne kadar çok radyasyon verilirse, hastaların tedavi sonrasında o kadar fazla komplikasyon yaşadığını keşfetti. Bu aslında ileriye dönük oldukça iyi bir haber.

Vogel, keşif hakkında en son olarak şu açıklamaları yaptı:

- Çoğu hasta için, tükürük bezi sisteminin bu yeni keşfedilen bölgesine, bilinen bezleri korumaya çalıştığımız şekilde radyasyon verilmesini önlemek teknik olarak mümkün olmalıdır.
- Bir sonraki adımımız, bu yeni bezleri hangi hastalarda en iyi şekilde nasıl koruyabileceğimizi bulmak. Bunu yapabilirsek, hastalar daha az yan etkiyle karşılaşabilir ve bu da tedaviden sonra genel yaşam kalitelerine fayda sağlayabilir.
# BİLİM TEKNOLOJİ # insan # beyin # yeni # organ # bilim insanları keşfetti