İşte T70 Yangın Söndürme Helikopteri!

TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen ilk yangın söndürme helikopteri, Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil edildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, önümüzdeki yıllarda mülkiyeti bakanlığa ait millî Gökbey helikopterleri ve 16 uçağın envantere de dahil edileceğini duyurdu.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’nin kendi uçak ve helikopterlerine sahip olmaması bir süre boyunca tartışma konusu olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan orman yangınlarıyla mücadeleyi güçlendirecek bir adım geldi.

TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen ilk yangın söndürme helikopterinin Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil edildi. T70 Sikorsky helikopter, gerekli durumlarda 11 orman işçisini taşıyabilecek. Helikopter, yangın görevlerinin yanı sıra üzerinde bulundurduğu ek teçhizatlarla kurtarma görevleri de yapabilecek.


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2022 yılı orman yangınlarıyla mücadele toplantısında 2023’te yeni hava araçlarının da envantere gireceğini söyledi:

- Önümüzdeki yıl, 4 adet amfibik özellikteki tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, sayısal harita üreten görev sistemleri ile teçhiz edilmiş 1 adet havadan yönetim uçağımız da filomuza dâhil olacaktır. Yine mülkiyeti bize ait yerli ve milli Gökbey helikopterlerimizi ve 16 uçağı daha envanterimize dahil ederek, filomuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Kirişci, Orman Genel Müdürlüğü’nün envanterindeki hava araçlarının mevcut sayısını da açıkladı:

- 39 olan helikopter sayımızı 55’e, Uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik. Ayrıca rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 2 İHA hazır biçimde beklemektedir. Milli gurumuz olan İHA’lar, yeşil vatanımızı korumada da çok büyük bir görev ifa ediyor.

Tarım Bakanı Kirişci, orman yangınlarına müdahale süresinin de 40 dakikadan 11 dakikaya düşürüldüğünü vurguladı:

Bu yıl, ilk defa orman yangınlarına gece de, havadan müdahale etmeye başladık. Bu sayede yangına ilk müdahale süremizi 11 dakikaya kadar indirdik. Hedefimiz bunu 10 dakikaya indirmektir. Gururla söyleyebiliriz ki, dünyada yangına en hızlı müdahale Türkiye'de yapılıyor.

T70 HELİKOPTERİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Gövde Uzunluğu: 20 metre
Motorlar: 2 Adet (TEİ) T700 GE-701D
Motor Sürekli Güç Kapasitesi: 1716 SHP ( Shaft Horse Power)
Motor Maksimum Güç Kapasitesi: 2000 SHP ( Shaft Horse Power)
Azami Sürat : 160 Knot - 296 Km/Saat
Azami Kalkış Ağırlığı: 22.000 Lbs. - 9.979 Kg
Maksimum Uçuş Mesafesi: 465 Km (Dahili Yakıt Tankı Olmadan)
Maksimum Havada Kalış Süresi: 2,5 saat (Dahili Yakıt Tankı Olmadan)

# helikopter # Tarım ve Orman Bakanı