Türkiye'den İsveç ve Finlandiya kararı

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Şubatta yapılması planlanan üçlü mekanizma toplantısı ileri bir tarihe ertelendi. Bir sonraki toplantının Şubat ayında Brüksel’de yapılması planlanıyordu.

İsveç'te terör örgütü PKK yandaşları, Türkiye’yi hedef alan eylemler düzenlenmiş, Stokholm'de Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılmıştı.

Ankara, Türkiye'yi ve İslam dünyasını hedef alan eylemlere tepki olarak NATO adayı İsveç ve Finlandiya ile şubat ayında yapılması planlanan üçlü mekanizma toplantısını erteledi.

İsveç makamları ve NATO’nun "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirdiği eylemin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyelik başvurusuna destek vermeyeceklerini açıklamıştı.

PKK ve FETÖ terör örgütlerine verdikleri destekten dolayı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz eden Hükümet, Haziran ayında Madrid'de yapılan 4’lü zirve sonrası itirazını geri çekmişti.

Zirvede, iki ülke ile NATO Genel Sektereri Jens Stoltenberg’in gözetiminde 3’lü mutabakat imzalanmış, İsveç ve Finlandiya’dan terör örgütlerine desteğin kesilmesi konusunda taahhütler alındığı açıklanmıştı.

Kamuoyuna “diplomatik zafer” olarak sunulan mutabakat ile Hükümet, NATO’nun açık kapı politikasına destek vererek, İttifakın doğuya doğru genişlemesinin önünü açmış oldu.

Hükümetin Finlandiya ve İsveç kararını eleştiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye’ye asıl tehdidin NATO’dan geldiğini, hükümetin yanlış bir mevzide konumlandığını söylemişti.

3’lü mutabakat ile NATO’nun genişlemesinin önünü açan hükümet, İsveç ve Finlandiya'dan iadesini istediği FETÖ’cü ve PKK’lı teröristlerle ilgili de henüz somut bir yanıt alabilmiş de değil..