ABD Kur’an’ın yakılmasını kınayamadı

İsveç'teki ırkçı saldırıyı ne ABD ne de NATO kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının art niyetle yapılmış olabileceğini söylemekle yetindi.

ABD Kur’an-ı Kerim'in yakılmasını kınamazken, NATO ise İsveç'e değil Türkiye'ye tepkiliydi.

TRT World Muhabiri İsveç'teki ırkçı saldırıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'a soru yöneltti.

- Birçok Müslüman ülke, kuruluşlar, hatta Birleşmiş Milletler bu eylemi kınadı. ABD bu eylemi kınıyor mu?

 Price, eylemin uygunsuz veya tahrik edici olduğunu söyledi ancak eylemi kınamaktan kaçındı. , "Bazı şeyler yasal ama saygısızca olabiliyor. Bir şey son derece uygunsuz veya tahrik edici olabilir. Bu örnekte olduğu gibi berbat ancak yasal olabilir."ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'da yayın yapan televizyon kanalına konuştu. Stoltenberg,İsveç'i değil Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumunu kınadı.

NATO Genel Sekreteri, “İfade özgürlüğü, fikir özgürlüğü İsveç'te ve diğer tüm NATO ülkelerinde değerli bir ilke. Bu nedenle bu uygunsuz eylemler otomatik olarak yasa dışı sayılmaz.” dedi.

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının ardından, Hollanda'da yeni bir kışkırtmaya imza atıldı. Pegida isimli İslam karşıtı grubun Hollandalı lideri Edwin Wagensveld, Lahey kentinde Kur'an-ı Kerim sayfalarını yırttı. Sonrada ayağıyla çiğnedi.

Kışkırtma girişimine Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki gecikmedi. Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, Lahey kentinde Kur'an-ı Kerim'in hedef alındığı saldırı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

"AVRUPA'DA ARTIK SINIR TANIMIYOR"

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırısını en güçlü şekilde lanetliyoruz." vurgusu yapıldı:

- İsveç'in ardından bu kez Hollanda'da yaşanan ve kutsal değerlerimize hakaret eden ve nefret suçu içeren bu alçak eylem, İslam düşmanlığının, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının Avrupa'da artık sınır tanımadığının açık ilanıdır.
# kuran # abd # isveç # Beyaz Saray