Aliyev ile Reisi görüştü: ABD istediğini yine alamadı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı görüştü. Görüşmede, birlik ve iş birliği mesajları öne çıktı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak, Tahran Büyükelçiliğine yönelik saldırıyla ilgili kınama ve taziye mesajlarını iletti.

Olayı yakından takip ettiklerini aktaran Reisi, İran ve Azerbaycan arasındaki dostane ilişkilerin sağlam kültürel ve tarihi bağlara dayandığını belirtti. “İlişkilerimizin iki milletin düşmanları tarafından etkilenmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de saldırının kapsamlı şekilde soruşturulması ve suçluların cezalandırılması için iki ülkenin iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Aliyev, “Bu tür olayları kullanarak dostane ilişkilerimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermemek için iş birliğimiz daha da sağlam olmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, saldırıda yaralanan elçilik çalışanlarını hastanede ziyaret etti.

Abdullahiyan, ziyaret sonrası Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçisi Ali Alizade ve hastanenin Başhekimi Doktor Şehnam Alemdari ile basın toplantısı düzenledi.

Abdullahiyan, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin saldırının kapsamlı şekilde araştırılması için kesin talimat verdiğini söyledi. "İki ülke ilişkilerinin üçüncü ülkeler tarafından bu saldırı bahane gösterilerek zedelenmesine izin vermemeliyiz." Dedi.

Saldırganın tutuklandığını hatırlatan Abdullahiyan, elde edilen bulguların "olayın şahsi saiklerle" gerçekleştirildiği yönünde olduğunu söyledi. Soruşturmanın, derinleştirilerekk ve Bakü ile temas halinde sürdüğünü belirtti.

# iran # iran tahran # tahran # Azerbaycan