İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: "İran Filistin Direnişini Desteklemektedir"

İran'ın başkenti Tahran'da önemli bir zirve gerçekleştiriliyor. Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Zirve sonrasın İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan basın açıklamasında bulundu. Ulusal Kanal İran Temsilcisi Gürkan Demir aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: "İran Filistin Direnişini Desteklemektedir"

Kafkasya'daki sıcak gelişmeler İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek önemli görüşmede masaya yatırıldı.

Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Tahran'da bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesini Kafkasya'daki gelişmeler oluşturdu.  Gelişmeleri Ulusal Kanal İran Temsilcisi Gürkan Demir aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: "İran Filistin Direnişini Desteklemektedir" - Resim : 1

Zirve sonrasında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan basın açıklamasında bulundu. 

Abdullahiyan, Bu toplantıların devamında dost ülke Gürcistan'ın da varlığına şahit olmayı ve bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılmasını umuyoruz." dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik sürekli ve yaygın saldırısıyla eş zamanlı gerçekleştirilen bu toplantının iki mesajı olduğunu belirten Abdullahiyan, İran'ın İsrail'in suçlarını durdurmaya yönelik çözümleri diğer ülkeleriyle paylaştığını bildirdi.

İsrail'in nihai hedefinin Gazze ve Batı Şeria'da yaşayanları "Mısır'ın Sina bölgesine ve Ürdün'ün bir bölgesine zorla göç ettirmek" olduğunu ifade eden Abdullahiyan, "Aslında Tel Aviv, Filistinlilerin tarihi topraklarının dışında bir Filistin devleti kurmaya çalışıyor ancak direniş, Siyonistlerin (İsrail'in) hayallerinin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, "İkinci mesaj ise İran'ın bölgede aktif olduğu ve Güney Kafkasya'daki gelişmelere önem verdiğidir. Türkiye'deki bir sonraki toplantıdan sonra bu toplantıların Bakü ve Erivan'da devam etmesini umuyoruz.

Amerikalıların İran'ı Hamas'ı ve İslami Cihad'ı desteklemekle suçladığı yönündeki iddiasıyla ilgili sorusuna yanıt olarak Abdullahiyan şunlark söyledi:

- İran'ın kendi insani çerçevesi içinde ulusal ve dini değerler olgusuna dayalı olarak Filistin direnişini desteklemektedir. Bu sır değil. Filistin direnişine ve bölgedeki direnişe siyasi, uluslararası ve medya desteği sağlamaya devam ediyoruz.

Abdullahiyan "Bugünkü toplantıda konuşmaların önemli konularından biri Filistin'deki gelişmelerle ilgiliydi, özellikle Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları savaşın derhal durdurulması ve katliamların vurgulanması bağlamında güçlü ve kesin pozisyonlara sahipti." dedi.

Abdullahiyan sözlerine şunları ekledi:

- Amerika tek taraflı olarak Siyonist rejimin yanında yer aldı. Bugün Filistin'e karşı yürütülen savaşın yönetimi Amerikan ordusunun ve güvenlik aygıtının elindedir. İşgal altındaki bölgelerdeki güvenlik sistemi, hükümet ve siyasi sistem tamamen çöktü. Ancak ABD kendi komutası ve rehberliğiyle İsrail rejimini bu krizden kurtarmaya çalışıyor.
# iran tahran # kafkasya # iran dışişleri bakanlığı