Kiraları düşürmeyi hedefleyen eni konut modeli

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği 'Yeni Konut Modeli'ni tanıttı. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model için GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Konut geliştirme maliyetlerinin yüzde 50'si arsa.

Kiraları düşürmeyi hedefleyen eni konut modeli

Tüm dünyanın gündeminde olan barınma sorununa çözüm bulabilmek için GYODER tarafından geliştirilen, arsa maliyetini ortadan kaldıran ve kamu özel iş birliği içerisinde hayata geçmesi planlanan 'GYODER Yeni Konut Modeli'nin tanıtımı yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen lansmana GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, GYODER Başkan Yardımcıları Neşecan Çekici, Sertaç Karaağaoğlu, Cem Yılmaz, GYODER İcra Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Ali Hepşen ve Doç. Dr. Serhat Başdoğan ile KÖİ Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın katıldı. Türkiye'de erişilebilir kiralık konut sağlamak amacıyla 1 buçuk yıl önce 'Erişilebilir Konut Komitesi' kurduklarını söyleyen Mehmet Kalyoncu, ana vizyonlarının 4T yani "Teknoloji", "Tasarım", "Tabiat" ve "Toplum" olduğunu söyledi.  

Kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin veya benzeri kurumların elindeki arsalar, belli bir dönemde Kamu-Özel İş birliği Yöntemi ile değerlendirilerek, bir kira tarifesiyle belli üst limitler konularak on binlerce düşük kiralı konut üretimi hedefleniyor. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model ile uzun dönemli kiracılık da mümkün olacak. Hızlanması gereken kentsel dönüşümün de önü açılacak. 

ARSA MALİYETİ KONUT GELİŞTİRMEDE SIFIRLANIYOR 

Tanıtımın ardından açıklamalarda bulunan Mehmet Kalyoncu, şöyle konuştu:

- Ülkemizde son dönemlerde çok önemli bir mesele olan konut kiraları meselesine özel sektör olarak vicdani bir bakış açısıyla, sosyal olarak yaklaşarak bir çözüm önerisi geliştirdik GYODER Yeni Konut Modeli olarak adlandırdığımız bu modelimizde kiraların daha düşük bir şekilde olduğu konutları nasıl üretirizle ilgili bir model ortaya koyuyoruz. Bunun özel sektör dinamiklerine uygun, finanse edilebilir, mevzuatlara da uygun ve günün sonunda halkımızın problemini çözen bir model olmasını umut ediyoruz. Modelin baz aldığı bir fikir var ve bu fikir arsanın maliyet olarak konut geliştirmede artık sıfırlanması. Konut geliştirme maliyetlerinin yüzde 50'si arsa. Biz maliyeti yarıya düşürdüğümüz zaman aslında kiraları da ciddi manada düşürmenin yolunu açıyoruz.
# kira desteği # Konut