Macron çoğunluğu kaybetti: Avrasyacı seçenek yükseldi

Fransa’da ikinci tur seçim sonuçlarına göre hükümet 30 yıldan bu yana ilk kez meclisteki salt çoğunluğu elde edemedi. Fransa seçimleri Macron, Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu kaybetti, Le Pen tarihi başarı elde etti.

Macron çoğunluğu kaybetti: Avrasyacı seçenek yükseldi

Fransa'da parlamentoya şeklini verecek milletvekili seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi ve sandıklar açılmaya başlandı. Resmi olmayan ilk verilere göre 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te Cumhurbaşkanı Macron çoğunluğu kaybetti. Jean-Luc Melenchon liderliğindeki sol ittifak Nupes, Meclis'te ana muhalefet olurken, Avrasyacı Le Pen'in partisi Rassemblement national (RN) ise önemli bir grup oluşturuyor.

İlk tahminlere göre Cumhurbaşkanı Macron'un liderliğinde oluşturulan Ensemble ittifakı 200 - 260 arasında milletvekili ile birinci çıkıyor ancak salt çoğunluğu elde edemiyor. Sol ittifak Nupes 150-200 arasında milletvekili,  Rassemblement national (RN) 60-102 arasında sandalyeye sahip olacak. RN, böylelikle tarihi bir başarı elde etmiş oluyor.


Le Pen'in de aday olduğu ve ikinci tura yüksek bir oy oranıyla kaldığı genel seçimlerde, Le Pen'in partisi RN'nin 20 ila 40 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyordu. Le Pen, şimdi elde edeceği en az 60 milletvekili ile güçlü bir grup kurabilecek. Ulusal Meclis'te partilerin grup oluşturabilmesi için en az 15 milletvekili çıkarmaları gerekiyor.

# abd # cumhurbaşkanı # meclis # milletvekili # fransa # aday # seçim # avrupa # Macron # Ulusal # Avrasya # Partisi # Ulusal Meclis # Le Pen