Yunan lobisinden Türkiye karşıtı mektup

Bir süredir Türkiye’ye karşı provokatif ifadeler kullanan ve ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışının önüne geçmek için her yolu deneyen Yunanistan Başbakanı Başbakanı Kiryakos Miçotakis geri adım attı. Öte yandan Yunan lobisinin Türkiye karşıtı mektubunun detayları ortaya çıktı.

Yunan lobisinden Türkiye karşıtı mektup

Yunanistan Başbakanı Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bir süredir Türkiye’ye yönelik gerilimi tırmandıran sert ifadeler kullanıyordu. Türkiye’yi sıklıkla uluslararası alanda sürekli şikayet ediyor, ABD’nin Türkiye’ye F-16 uçağı satışına engel olmaya çalışıyor ve Ege’deki adaları silahlandırıyordu. NATO zirvesinde Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 satın alma ve mevcut F-16'larını modernize etme talebine olumlu yanıt vermesi paniğe neden olmuştu. ABD'deki Yunan lobisi ise Biden'a konuya ilişkin skandal bir mektup göndermişti. O mektubun detayları ortaya çıkarken Miçotakis geri adım attı ve ifadelerini değiştirdi.

Skai TV kanalına verdiği röportajda Miçotakis, Türkiye hakkında daha ılımlı ifadeler kullanarak Türkiye’nin tecrit edilmesine karşı olduklarını söyledi. Miçotakis Yunan iç politikası ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair değerlendirmelerinde "Her kim Yunanistan'ın ABD'nin Türkiye'ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır" ifadleerini kullandı. 

Türkiye'ye F-16 satışının gerçekleştirilmemesi için harekete geçen Yunan lobisinin Biden’a yazdığı mektup Yunan Kathimeri gazetesinde yer aldı. 35 milletvekilinin Amerikan silah sistemlerinin Türkiye'ye satılmaması için Joe Biden'a bir mektup gönderdiği yazıldı. NATO'nun her defasında Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğu açıklamaları gelirken bu mektupta skandal ifadelere yer verildi. Türkiye'nin hem ABD'ye hem de NATO'ya taahhütlerini yerine getirmediği dile getirildi. Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik provokatif eylemlerde bulunduğu iddia edildi.

# abd # türkiye # silah # doğu akdeniz # Mavi Vatan # nato # yunanitan