ABD'de işsizlik oranında çarpıcı artış

Son istatistikler, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işsizlik oranının hızla arttığını ve son 8 ayda eşi görülmemiş bir rekora ulaştığını gösteriyor.

ABD'de işsizlik oranında çarpıcı artış

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre, ülkenin GSYH'si yılın ilk çeyreğinde %1.6'lık bir düşüş yaşadı ve bu eğilimin devam etmesi ABD'de resmi olmayan ancak kesin bir durgunluk göstergesi sayılıyor.

Tesnim haber ajansına göre, 23 Temmuz'da sona eren haftada ilk kez işsizlik sigortası almak için talepler 5 bin azalarak 256 bine düşerken, işsizlik oranı hala geçen Kasım ayından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Buna göre, üst üste dördüncü ay için işsizlik oranı, son 50 yılda eşi benzeri olmayan yüzde 6,3 olarak kaydedildi.

ABD hükümetinin bu ayın başında ekonomik büyüme hızındaki düşüş nedeniyle şirketlerin daha az işçi çalıştıracağını açıklaması nedeniyle, iş talebi hala çok yüksek seviyede.

Bu arada Tesla, Netflix, Caruana ve Redfin gibi büyük şirketler son zamanlarda birçok çalışanını işten çıkardı.

Öte yandan  ABD Başkanı Joe Biden,  ülkedeki istihdam rakamlarının gayet iyi olduğunu ileri sürerek, bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin, "Bana resesyondaymışız gibi gelmiyor." dedi.

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan- haziran dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı.

Buna göre GSYH, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 azaldı.

Bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin aksine küçülme gösteren ABD ekonomisinin, yüzde 0,5 büyümesi öngörülüyordu.

Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1,6 küçülmüştü. Böylece ABD ekonomisi, iki çeyrek üst üste daralma göstererek teknik olarak resesyona girdi. 

# abd # resesyon # netflix # Biden # işsizlik # Temmuz # ilk # Haziran # son # çok