Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı neden olur?

Kulak tıkanıklığı, işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Peki Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı neden olur?

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı neden olur?

Kulakta şişkinlik hissi, işitmenin kalitesinin bozulması gibi bulgularla ilerleyen kulak tıkanması, çoğu zaman önemsenmeyip, tedavisi geciktirilen bir hastalık olarak belirtilir.

KULAK TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tıkanmaya neden olan durumlar değişiklik göstermektedir. Kulakta basınç ve dolgunluk hissi en yaygın görülen belirtiler arasında bulunur. Diğer nedenler ise şu şekildedir:

- Hafif işitme kaybı
- Baş dönmesi
- Kulakta ağrı
- Kulak akıntısı
- Kulak çınlaması
- Denge kaybı

KULAK TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Kulak tıkanıklığı, duşta kaçan su veya uçak yolculuğunda artan basınç gibi gündelik olaylara bağlı oluşabileceği gibi daha ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir.

Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir.

Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir.

KULAK TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir.

Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.

Ayrıca derin bir nefes aldıktan sonra nefesi burundan yavaşça vermek, bu işlemi yaparken burunu elle kapatmak da kulak tıkanıklığına iyi gelebilir. Kulakların rahatlatılması için sıcak su buharının solunması, sıvı alımının artırılması ve sıcak duş almak da önerilebilir.