Nükleer Görüşmeleri

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmelerin süresi 31 Mart Salı gününe uzatıldı. İran yaptırımların kaldırılmasında ısrarlı. ABD ise İran'ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 5'in altında tutmasını ve santifrüz sayısını 6 bin 500'ün altına çekmesini istiyor.

İran ile ABD arasındaki nükleergörüşmelerin süresi 31 Mart Salı gününe uzatıldı. İran yaptırımların kaldırılmasında ısrarlı. ABD ise İran'ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 5'in altında tutmasını ve santifrüz sayısını 6 bin 500'ün altına çekmesini istiyor.

Lozan'da yapılan İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin süresi uzatıldı.

İran ile Birleşmiş Milletlet Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya'dan oluşan ülkelerin katıldığı görüşmelerin son turu yarın yapılacak.

İran heyeti, yaptırımların kaldırılmasında ısrarlı. İran, yaptırımlardan kurtularak ekonomik sıçramanın önündeki engelleri kaldırmak istiyor.

Batı tarafının isteği ise İran'ın uranyum zenginleştirme programının sınırlandırılması. Batı, Yyaptırımları kaldırmanın karşılığında uranyum zenginleştirme oranının yüzde 5'in altında tutulmasını ve 10 bin olran santifrüj sayısını 6 bin 500'ün altına çekmesini talep ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi, Lozan'da gazetecilere yaptığı açıklamada "P5+1'in, tüm yaptırımların kaldırılması için kesin bir karar almasının zamanı" dedi. Arakçi, İran'a yaptırım getiren 6 Birleşmiş Milletler kararının askıya alınması gerektiğini kaydetti.

ulusalkanal.com.tr

# abd # görüşme # nükleer # uranyum # İran Yaptırımları