İsrail'in Filistin işgali nasıl durdurulacak?

İsrail'in Doğu Kudüs'teki saldırılarıyla Filistin sorunu yeniden dünyanın gündemine taşındı. 73 yıllık İsrail işgalinin ardından, parçalanmış Filistin topraklarının geleceği, Orta Doğu'da ABD-İsrail hegemonyasının nasıl kırılacağı ve bölgesel iş birliğinin yolları Ulusal Kanal yayınında ele alındı.

İsrail'in Filistin işgali nasıl durdurulacak?

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarının geleceği Ulusal Kanal'da yayınlanan Günlük programında masaya yatırıldı.

AK PartiİstanbulMilletvekili ve Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, İsrail'in kurulduğu 1948'den bugüne, Filistin topraklarının yaklaşık yüzde 80'ini ele geçirdiğini söyledi. ABD'nin Donald Trump döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını hatırlatan Turan, ''İsrail'in en büyük suç ortağı ve bugünkü durumun sorumlusu Amerika Birleşik Devletleri'dir.'' dedi:

- Ne zamanki Filistinliler Batılı güçlerin telkiniyle İsraillerle masaya otursa hep ellerindeki toprağı biraz daha kaybetmiş, İsrail'in işgalini kayıt altına alan meşrulaştıran anlaşmayla, işgali kanuni hukuki hale getiren bir süreç yaşanmıştır. İsrailller işgal ederken, Batılılar onların noterliğini yapmıştır. bugünkü sürecin en büyük mesuliyeti ABD'dedir. İsrail çok açık bir şekilde suç ortağıdır.

Emekli Korgenaral İsmail Hakkı Pekin, İsrail Devleti'nin Ortadoğu'da Arap birliğini kırarak, enerji ve su zenginliklerine hakim olmak için üretilmiş jeopolitik bir proje olduğunu söyledi. Pekin, bu projeye karşı bölgesel bir ittifak ağının kurulmasını ve İki devletli çözümün desteklenmesi gerektiğini söyledi:

- Jeopolitik olarak mutlaka İsrail topraklarının içinde bir Filistin devleti kurulmalı. Bu iki yönden önemli. 1. Filistin halkının kendi devletini kurması, 2. İsrail'in batı ile bağının kesilmesi, batı tarafından kullanılmasının önlenmesi... Ve Türkiye o bölgede iki devletli yapıya yönelik ısrarını devam ettirmesi lazım.

# istanbul # ak parti # israil # proje # milletvekili # filistin # enerji # ismail hakkı pekin # işgal # ortadoğu # korgeneral # israil işgali # orta doğu # filistin devleti