ABD'li senatörlerden Çin karşıtı tasarı

ABD, Çin’e karşı yaptırım adımlarını artırıyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD başkanı Donald Trump'a “Çin'e yaptırım uygulama yetkisi” veren tasarı sundu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, Çin'in İsrail ekonomisine "nüfuz etmesinden" ve iki ülke arasındaki iş birliğinden rahatsız olduklarını ifade etti.

ABD'li senatörlerden Çin karşıtı tasarı

ABD yönetimi koronavirüs salgının yıkımını Çin’e fatura ediyor. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler peş peşe Çin’i hedef tahtasına koyan adımlar atıyor.

Deneyimli Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, “Kovid-19 Sorumluluk Yasası” başlıklı ABD başkanı Donald Trump'a “Çin'e yaptırım uygulama yetkisi” veren tasarını sundu.

Tasarıda Pekin yönetiminin Kovid-19 virüsüne dair uluslararası araştırmalara katılması için çağrı yapılıyor. Ayrıca ülke genelindeki tüm hayvan marketlerini kapatması ve Hong Kong'da salgın sonrası tutuklanan göstericilerin salması isteniyor.

Şartların yerine getirilmemesi durumunda ABD Başkanı Donald Trump'a alternatifli yetki veriliyor. Trump’ın Çinli yetkililere ait mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve Çinli öğrencilere vize verilmemesi gibi yaptırım maddelerinden en az ikisini seçmesi öneriliyor.

Tasarının ekonomik boyutunda ise ABD finans merkezlerinin Çin merkezli kuruluşlara ve bu kuruluşlarla iş yapan firmalara kredi vermeyi durdurması istendi. Tasarıda ayrıca ABD'de bulunan ve Çin ortaklığının çoğunlukta olduğu firmaların ABD menkul kıymetler borsasından muaf tutulması öngörüldü.

İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Tel Aviv yönetimini Çin ile işbirliği yapmaması için uyardı. Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, Çin'in İsrail ekonomisine “nüfuz etmesinden” ve iki ülke arasındaki iş birliğinden rahatsız olduklarını ifade etti. Pompeo, “Çin-İsrail ilişkilerinin Washington’un Tel Aviv ile önemli projelerde çalışmasını tehlikeye atıyor” dedi.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # trump # Kovid19 # Lindsey Graham