İran ve Çin resmen stratejik ortak

Tahran ve Pekin artık resmen stratejik ortak. İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki Kapsamlı Stratejik İş Birliği Anlaşması Tahran'da imzalandı. Anlaşmada güvenlikten ekonomiye tarımdan teknolojiye kadar birçok başlık var. Ayrıca anlaşma ile iran "Kuşak Yol" Projesi'ne de resmen katılmış oldu.

İran ve Çin resmen stratejik ortak

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Türkiye ile iş birliğini stratejik aşamaya çıkartmak istiyoruz açıklamasının ardından gerçekleştirdiği Tahran ziyaretinde İran ve Çin arasında tarihi bir anlaşmaya imzalandı.

Tahran ve Pekin yönetimleri uluslarası dengeleri yakından ilgilendiren tarihi bir anlaşma ile Stratejik Ortaklıklarını resmen ilan ettiler.

İran Dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin imzladığı anlaşma ile İran'da "Kuşak Yol" prorejinine de katılmış oldu.

Peki tarihi değerdeki 25 yılı kapsayan Kapsamlı Stratejik İş Birliği Anlaşması ayrıntılarında neler var?

Ulusal Kanal İran Temsilcisi Yakup Aslan, "doların hükmü son buldu" yorumunu yaptı:

- Bu anlaşmanın güvenlik, siyasi, ekonomi, ticari, sağlık, telekomünikasyon, ulaştırma gibi çok çeşitli alanlarda bir kapsamı olduğunu görüyoruz.

- Doların artık İran ve Çin arasındaki ticaretteki hükmü ya da geçerliliği son bulmuş oluyor. Bazı ödemeler petrol ile gerçekleştirilecek, bazı ödemeler Yuan ile gerçekleştirilecek.

İran bu anlaşma ile bir kuşak bir yol projesine dahil olmuş oldu.

# türkiye # iran # çin # proje # pekin # yakup aslan # dolar # petrol # strateji # tahran # cevad zarif # Çin Halk Cumhuriyeti # anlaşma # ortaklık # iran islam cumhuriyeti # Vang Yi # Wang Yi # Türkiye Çin # Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi # Kuşak ve Yol Projesi # ortak # Pekin yönetimi # İran ​​​Dışişleri Bakanı Muhammed ​​Cevad Zarif # kuşak yol # Kuşak Yol Projesi # İran Çin # ulusal kanal iran temsilcisi yakup aslan # Tahran yönetimi # İran Çin ilişkileri